Leena Hupa ja Thomas Kronberg laboratoriossa, jossa rakennusjätettä hienonnetaan ja sen ominaisuuksia testataan uusissa materiaaliyhdistelmissä. Kuva: Åbo Akademi.

Åbo Akademin kemisteille miljoonarahoitus rakennusjätteen kierrätyksen tutkimukseen

Business Finland on myöntänyt lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen uudelle Recycling of Mineral Side Streams (REMIS)-tutkimushankkeelle.

Åbo Akademin johtamassa hankkeessa parannetaan rakennusjätteiden ja teollisuuden sivutuotteiden materiaalien kierrätystä.

Hanketta koordinoi tutkija Thomas Kronberg epäorgaanisen kemian professorin Leena Hupan tutkimusryhmästä.

Teollisuuden rakennusjätteistä, alumiinipitoisista sivutuotteista ja hiilidioksidin mineralisoinnissa syntyneistä jätteistä saadaan uusiokäyttöön monenlaisia metalleja ja mineraaleja.

Niitä voidaan hyödyntää rakennusmateriaalien, hiomarakeiden, erilaisten sementtiä korvaavien komponenttien ja muiden uusien tuotteiden valmistuksessa.

Oikea käyttökohde löytyy laboratorioanalyyseissa

Tutkijat haluavat sekä vähentää uusien mineraalien käyttöä että kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää.

Heidän tavoitteenaan on kehittää menetelmiä, joilla sivutuotteita ja jätteitä voidaan käsitellä yhtä aikaa taloudellisesti ja ympäristölle hellävaraisesti.

Sivu- ja jätevirtojen tehokkaan hyödyntämisen kannalta on tärkeää, että ne kerätään riittävinä määrinä ja lajitellaan ja analysoidaan niiden ominaisuuksien ja optimaalisen käytön määrittämiseksi koko arvoketjussa.

Näin voidaan tunnistaa kunkin materiaalin tehokkaimmat ja kestävimmät käyttökohteet.

”Työmme vähentää ympäristövaikutuksia ja luo myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia”, Leena Hupa sanoo.

Mukana myös Oulun yliopisto ja useita yrityksiä

Åbo Akademista hankkeeseen osallistuvat myös energiatekniikan professori Cataldo De Blasio, fysikaalisen kemian apulaisprofessori Tan Phat Huynh ja dosentti Jan-Henrik Smått sekä prosessi- ja systeemitekniikan professori Ron Zevenhoven.

Hanke tekee yhteistyötä hiomatuotevalmistaja Mirkan Shape- ja kemianyhtiö Kiillon Super Healthy Building -ekosysteemien kanssa.

Tutkimukseen osallistuvat myös Oulun yliopisto sekä Paroc, Levanto, Vektorio, Kierto Ympäristöpalvelut ja Suomen Erityisjäte. Hanke jatkuu elokuuhun 2027.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia