Äidin suoliston bakteerit luovuttavat vauvan suolistobakteereille useita olennaisia geenejä, jotka osallistuvat vauvan immuunijärjestelmän ja kognitiivisen järjestelmän kehittymiseen.
Geenisiirtymän vaikutukset tuntuvat lapsen elämässä pitkään, kertoo Helsingin yliopiston, MIT-yliopiston ja Harvardin yliopiston tuore tutkimus, jonka julkaisi tiedelehti Cell.
Tutkimus on ensimmäinen, joka vahvistaa geenien siirtymisen äidin ja vauvan suolistobakteerien välillä. Tutkijat löysivät imeväisten suolistobakteerien genomeista satoja geenejä, jotka olivat peräisin äidin bakteereista.
Jo aiemmin on tiedetty, että äidin suolistobakteerit asettuvat vastasyntyneen elimistöön ja saavat siellä aikaan hyödyllisen bakteeriston, joka auttaa elimistöä pilkkomaan ravintoaineita, hyödyntämään vitamiineja ja tottumaan muuttuvaan ruokavalioon lapsen kasvaessa.
Äidiltä perityt bakteerit myös opettavat vauvan immuunisysteemin tunnistamaan vieraita mikrobeja.
Uudet tulokset tuovat merkittävää lisätietoa äidin ja vauvan välisestä monimutkaisesta fysiologisesta yhteydestä varhaislapsuuden aikana.
Bakteerisiirto on pitkäkestoinen ilmiö
Tutkimuksessa paljastui myös, että bakteeriluovutus ei ole synnytyksen yhteydessä tapahtuva kertaluontoinen prosessi, vaan bakteerien siirtyminen jatkuu lapsen koko ensimmäisen elinvuoden ajan.
Tutkimusryhmän tunnistamista mikrobistolle yhteisistä geeneistä monet koodaavat vauvan ruoan proteiineja, kuten entsyymejä, jotka hajottavat rintamaidon monimutkaisia sokereita.
Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että vauvan mikrobit saavat geenejä myös muilta ihmisiltä, kuten isältä tai sisaruksilta. Asian selvittäminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.
Tutkijat selvittivät myös varhaisruokinnan vaikutusta imeväisten mikrobiomiin.
”Jatkotutkimuksen myötä tulevaisuudessa voisi olla mahdollista pienentää sairauksien riskiä muuttamalla suoliston bakteeristoa tai täydentämällä sitä tarkoituksenmukaisilla mikrobiston aineenvaihduntatuotteilla”, sanoo Helsingin yliopiston akatemiatutkija Tommi Vatanen tiedotteessa.
(Kuva Mostphotos) Geenien siirtymisestä äidiltä vauvan suolistobakteereille on apua esimerkiksi ravintoaineiden hyödyntämisessä.
Sinua voisi kiinnostaa myös:
AIV-palkittu Pentti Huovinen: ”Syö kuin keräilijä, ja suolisto kiittää”
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.