Aivojen oma proteiini kuljettaa lääkeaineen kohteeseensa

Lääkeaineiden kulkeutumista aivosoluihin voidaan parantaa aivoissa luonnostaan esiintyvän proteiinin avulla. Kuljetusproteiini nimeltä LAT1 vie lääkkeen tehokkaasti perille aivojen eri soluihin.

Näin kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus, joka julkaistiin Scientific Reports -lehdessä.

Dosentti Kristiina Huttusen johtama tutkijaryhmä on testannut asiaa aihiolääkkeillä eli lääkeaineiden esimuodoilla.

Testissä käytettiin muun muassa tulehduskipulääke ketoprofeenia ja luonnon antioksidanttia ferulihappoa.

Kun aihiolääkkeen kuljetuksessa hyödynnettiin LAT1-proteiinia, soluun saatiin moninkertainen pitoisuus lääkkeen vaikuttavaa ainetta verrattuna tilanteeseen, jossa proteiinin apua ei hyödynnetty.

Tutkijoiden mukaan lääkkeen saaminen solun sisälle on erityisen tärkeää silloin, kun lääkeaineen kohdeproteiini sijaitsee siellä.

Lääke kulkee myös sairaiden aivojen soluihin

Tutkimuksessa todistettiin ensimmäistä kertaa, että toiminnallinen LAT1-proteiini sijaitsee niin hermosolujen kuin aivojen tukisolujen astrosyyttien ja mikrogliojen pinnalla.

Itäsuomalaisryhmä kykeni myös tunnistamaan aihiolääkkeistä rakenteellisia ominaisuuksia, jotka ehkä voivat mahdollistaa niiden kohdentumisen solutyyppikohtaisesti.

Lisäksi on mahdollista, että LAT1-kuljetinproteiinia hyödyntävillä aihiolääkkeillä saavutetaan riittävä lääkepitoisuus myös sairaiden aivojen soluissa. Tämä on ollut suurimpia haasteita keskushermostoon suunnattujen lääkkeiden kehitystyössä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia