Aivosairaudet kiihdyttävät aivojen vanhenemista

Aivot vanhenevat monissa aivosairauksissa normaalia nopeammin. Tähän viittaa tuore kansainvälinen tutkimus, joka julkaistiin Nature Neuroscience -lehdessä.

Tutkimuksessa analysoitiin koneoppimisen keinoin aivojen magneettikuvia yli 45 000 ihmiseltä. Joukossa oli sekä aivosairauksista kärsiviä että terveitä verrokkeja.

Tulosten perusteella aivot näyttävät todellista ikäänsä vanhemmilta muun muassa muistisairauksissa, MS-taudissa ja skitsofreniassa.

Aivokuvien näyttämän iän ja todellisen iän välinen ero korreloi sairauksiin liittyvän toimintakyvyn heikkenemisen kanssa.

Dementikon aivot vanhenevat nopeimmin

Eniten aivoja vanhentaa dementia, tutkimuksesta selviää.

Dementikkojen aivot näyttivät magneettikuvissa neljä vuotta vanhemmilta kuin samanikäisten terveiden ihmisten.

Eri sairauksissa vanhenemismuutokset painottuivat eri aivoalueille.

Skitsofreniassa nopeimmin vanheni aivojen otsalohko ja vaikeassa masennuksessa ohimolohko. Dementiassa ja MS-taudissa vanheneminen näkyi aivokuoren alaisissa rakenteissa.

Aivojen vanhenemiseen vaikuttaa sairauksien lisäksi iImeisesti myös geeniperimä.

Ilmiö havaittavissa ehkä jo ennen sairausoireita

”Tutkimus on hyvä esimerkki laajojen kansainvälisten aineistojen ja nykyaikaisten laskennallisten menetelmien tuomista mahdollisuuksista”, sanoo professori Hilkka Soininen Itä-Suomen yliopistosta.

Itä-Suomen yliopisto osallistui hankkeeseen Kuopiosta kerätyllä AddNeuroMed-tutkimuksen aineistolla.

Kuopiolaisaineisto käsittää sekä henkilöitä, joilla on Alzheimerin tauti tai lievä kognitiivinen heikentyminen, että terveitä verrokkeja.

Vielä ei tiedetä, olisiko aivojen nopeampi vanheneminen mahdollista havaita jo ennen sairausoireiden puhkeamista. Asia vaatii lisätutkimuksia.

Täydentävää tietoa aivosairauksiin liittyvästä aivojen vanhenemisesta voidaan tutkijoiden mukaan saada myös muilla kuvantamismenetelmillä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia