Alzheimerin tauti näkyy verinäytteessä

Tutkijat ovat löytäneet uusia Alzheimerin tautiin liittyviä muutoksia verinäytteistä. Taudin merkkejä havaittiin useissa kohdissa perimää.

Tutkimuksen aineisto koostui suomalaisista kaksossisaruspareista, joissa toinen kaksonen sairastaa Alzheimerin tautia ja toinen on terve.

Kaksosten verinäytteistä eristettiin dna:ta, josta tutkijat etsivät sairauteen liittyviä eroja perimän kemiallisissa, niin sanotuissa epigeneettisissä leimoissa. Leimat ovat herkkiä ympäristötekijöiden ja elintapojen vaikutuksille.

Useiden perimän alueiden epigeneettinen leimautuminen osoittautui Alzheimeriin sairastuneella erilaiseksi kuin tämän terveellä kaksossisarella tai -veljellä.

Yksi leimoista oli havaittavissa vahvempana myös Alzheimerin tautia sairastavien kaksosten aivonäytteissä. Saman leiman liittyminen Alzheimerin tautiin vahvistettiin ruotsalaisessa kaksosaineistossa.

Yksilöjen välillä suurta vaihtelua

Vaikka tulokset antavat uutta tietoa Alzheimerin taudin molekyylitason mekanismeista, ei vielä tiedetä, voidaanko nyt löydettyjä leimoja käyttää hyväksi taudin diagnostiikassa.

Turun yliopiston dosentin Riikka Lundin mukaan asiaa on vielä tutkittava.

”Haasteena leimojen hyödyntämisessä on muun muassa yksilöiden välinen suuri vaihtelu leimojen voimakkuuden tasoissa”, Lund sanoo yliopiston tiedotteessa.

Tarvitaan myös lisää tutkimuksia siitä, miten leimat mahdollisesti liittyvät Alzheimerin taudin mekanismeihin ja missä aivojen osassa ja solutyypeissä leimat mahdollisesti vaikuttavat solujen toimintaan, Lund toteaa.

Turun yliopiston, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Karoliinisen instituutin, Jönköpingin yliopiston ja Etelä-Kalifornian yliopiston yhteistutkimuksen tulokset julkaisi Clinical Epigenetics -lehti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia