Auringonkukkaöljyn tuotannon sivuvirroista hyviä vaihtoehtoja lihalle

Auringonkukkaöljyn tuotannossa syntyy sivuvirtana puristekakkua, josta ryhdytään kehittämään uusia lihaa korvaavia proteiininlähteitä.

Kansainvälistä Taste2Meat-tutkimushanketta koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tutkimukseen osallistuvat myös Helsingin yliopisto, saksalainen DIL-instituutti, hollantilainen elintarvikekehittäjä DSM sekä irlantilainen lihayritys ABP Beef.

Hanketta rahoittaa Euroopan suurin ruoka-alan startupien yhteisö EIT Food.

”Hankkeessa käytetään auringonkukan puristekakkua proteiinin lähteenä ja suunnitellaan sekä hybridi- eli liha- ja kasviproteiinia sisältäviä että puhtaasti kasviproteiinipohjaisia maukkaita vaihtoehtoja lihalle eurooppalaisia kuluttajia varten”, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Nesli Sözer.

”Kasvipohjaiset ja hybridituotteet luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tarjoavat ihmisille helpon tavan lisätä kasvipohjaisten ainesosien määrää ruokavaliossaan.”

Auringonkukkaproteiinin lisäksi tuotteissa on tarkoitus käyttää herneestä ja rapsista saatavia proteiineja.

Myös kuluttajien toiveita selvitetään

Yksi tutkimushankkeen tavoitteista on vauhdittaa kasviproteiinien ja niihin liittyvien prosessien pääsyä markkinoille.

Hankkeessa tehdään myös kuluttajatutkimuksia, joilla selvitetään, millaisia käsityksiä eurooppalaisilla kuluttajilla on lihaa korvaavista tuotteista ja mitä lisäarvoja he niihin pääasiassa liittävät.

”Kuluttajien hyväksynnällä on keskeinen merkitys sen kannalta, kuinka lihaa korvaavien tuotteiden ympärille pystytään kehittämään toteuttamiskelpoista liiketoimintaa”, Sözer sanoo.

Hänen mukaansa kasviproteiinien hyväksyttävyyttä ennustavat parhaiten aistein havaittavat ominaisuudet, kuten maku ja lihamainen rakenne.

(Kuva VTT) Auringonkukansiemenet ovat maailman kolmanneksi suurin kasviöljyn lähde. Tuotannon sivuvirrasta eli puristekakusta on mahdollista valmistaa erilaisia proteiinipitoisia ruokatuotteita.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia