Aurinkovoima yleistyy Suomessa koko ajan. Omien paneelien tuottama sähkö kannattaa käyttää itse. Kuva: Pixabay.

Aurinkosähkön kuluttaminen itse on kannattavampaa kuin myyminen – myös paneelien asennussuunnalla vaikutusta

Omakotitalon asukkaan on taloudellisesti kannattavinta käyttää mahdollisimman paljon aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä itse.

Verkkoon myydyn sähkön antama lisäarvo on vähäinen.

Tulokset ilmenevät Turun yliopiston tutkimuksesta, jossa selvitettiin aurinkosähkön arvoa tavalliselle kuluttajalle.

Kannattavimpia ovat etelää kohti asennetut paneelit, mutta ero muunsuuntaisiin paneeleihin supistuu tulevina vuosina, mikä johtuu sähkön hintakehityksestä.

Tarkastelussa huomioitiin talon lämmitysratkaisut, kuluttajan sähkösopimus ja mahdollisuus hyödyntää aurinkosähköä veden lämmittämiseen.

Sähkönhinnan lisäksi säästöä tuovat myös siirtomaksu ja verot

Jokainen itse kulutettu kilowattitunti säästää kuluttajan laskusta sähkön hinnan lisäksi myös siirtomaksun ja verot, kun taas sähköverkkoon myydystä kilowattitunnista hyvitetään vain veroton sähkön hinta.

Tämän takia itse kulutettu aurinkosähkö tuottaa kuluttajalle paljon suuremman arvon kuin sähköverkkoon myyty.

”Aurinkosähkön myynti verkkoon tuo merkittävää taloudellista lisäarvoa vain harvoin, kuten energiakriisin aikaan nähtyinä poikkeuksellisen korkeiden hintojen tunteina”, kertoo materiaalitekniikan yliopisto-opettaja Sami Jouttijärvi.

Oman kulutuksen osuuden nosti tutkimuksessa lähes sataan prosenttiin esimerkiksi mahdollisuus hyödyntää aurinkosähköä käyttöveden lämmittämiseen ja vesikiertoiseen lämmitykseen.

Eteläsuuntaisten paneelien tuotantohuippu osuu keskipäivään

Etelää kohti asennettujen paneelien vuosituotanto on isompi kuin itä–länsisuuntaisesti asennetuilla yksipuoleisilla paneeleilla. Tuotantohuippu osuu kuitenkin keskipäivään, jolloin kulutus on yleensä vähäisempää.

Eteläpaneelien omistajat myyvät muita suuremman osuuden sähköstään verkkoon päivällä, mutta joutuvat ostamaan sähköä aamulla ja illalla, mikä tasoittaa kuluttajien välistä taloudellista hyötyä.

Esimerkiksi kun 45 asteen kulmaan kallistetut paneelit oli suunnattu etelän sijasta kohti itää ja länttä, vuosituotanto oli 23 prosenttia pienempi mutta  sähkön taloudellinen arvo parhaimmillaan vain 12 prosenttia pienempi.

Ero kaventunee lähivuosina entisestään.

”Aurinkovoiman nopea lisääntyminen Suomessa laskee sähkön hintaa keskipäivällä, jolloin itää ja länttä kohti suunnatut aurinkosähköjärjestelmät, jotka tuottavat enemmän sähköä aamulla ja illalla, tulevat nykyistä kannattavimmiksi”, sanoo materiaalitekniikan professori Kati Miettunen.

Suurin vuosituotanto itä–länsisuuntaisilla pystypaneeleilla

Pystyyn asennetut itälänsisuuntaiset kaksipuoleiset aurinkopaneelit saavuttavat tuotantohuippunsa aamulla ja illalla.

Tämä sopii hyvin yhteen sekä tyypillisen kotitalouden sähkönkulutuksen että sähkön päivänsisäisen hintavaihtelun kanssa.

”Tutkimuksessamme tällaisilla paneeleilla oli 9 prosenttia suurempi vuosituotanto verrattuna etelään suunnattuihin, 45 asteen kulmaan kallistettuihin paneeleihin”, Sami Jouttijärvi kertoo.

Pystyyn asennetut paneelit ovat tuotannon kannalta ihanteellisia, mutta niille sopivien paikkojen löytäminen voi rakennetussa ympäristössä olla vaikeaa. Lisäksi niiden haasteena on sekä idästä että lännestä tuleva varjostus.

Tutkimusartikkeli on julkaistu Applied Energy -lehdessä.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia