Auto kulkee kemialla

Tulevaisuuden auto on samanaikaisesti liikenneväline, toimisto ja olohuone, jonka mukavuus, tehokkuus ja turvallisuus syntyvät kemian uusilla keksinnöillä.

Kalevi Rantanen

Kemian merkitys uusien polttoaineiden ja akkujen kehityksessä tunnetaan, mutta muu autokemia on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Sähköistyminen, automaatio ja ympäristövaatimusten kiristyminen pakottavat uudistamaan autoissa melkein kaiken: maalit, valot, linssit, jäähdytysnesteet, sähköä johtavat ja eristävät materiaalit, lämpöä johtavat materiaalit, sisäverhoilumateriaalit, erilaiset muoviosat ja paljon muuta.

Myös kaikkeen tähän vaaditaan kemian osaamista ja ratkaisuja.

Autoteollisuus käyttää kemianteollisuuden lopputuotteista myynnin mukaan mitattuna peräti kymmenesosan, raportoi tutkimusyhtiö McKinsey & Company.

Polttomoottoreissa tarvittavien kemikaalien, kuten korkeita lämpötiloja kestävien muovien, kumien ja polttoaineiden lisäaineiden, kysyntä laskee.

Tilalle tulee kuitenkin uudenlaisia sovelluksia. Jotkin materiaalit pysyvät mutta edellyttävät hienosäätöä.

Ympäristövaatimukset aiheuttavat muutoksia myös valmistuksen prosesseihin ja ketjuihin. Autojen toiminnalliset kehittämisvaatimukset kiteytyvät lyhenteeseen ACES (autonomous, connected, electric, shared): autonominen, kytkentäinen, sähköinen ja jaettu ajoneuvo.

Elektroniikka uuteen kuosiin

Ensimmäinen ja viimeinen kohta neljän trendin listasta, autonomisuus ja jaettavuus, vaikuttavat paljon auton interiööriin.

Kemian alallakin valmistaudutaan jo aikaan, jolloin huomio kulkuneuvon sisällä keskittyy entistä enemmän muuhun kuin ajamiseen.

Autoa voidaan käyttää toimistona tai olohuoneena. Siitä tulee paikka, jossa ihmiset voivat työskennellä, levätä tai huvitella.

Oulunsalolainen TactoTek Oy kehittää ja lisensoi teknologiaa, joka mahdollistaa elektroniikan integroinnin kolmiulotteisten muoviosien sisään. Tällaisia osia käytetään autojen lisäksi muun muassa kodinkoneissa.

Kauppanimen Imse (in-mold structural electronics) saanut teknologia yhdistää polymeereja ja elektroniikan komponentteja uudella tavalla. Teknologialla ohuesta muovipinnasta tulee käyttöliittymä ilman erillisiä nappuloita.

Näin paino ja tilan tarve vähenevät, ja suunnittelijat saavat uutta vapautta muotojen ja tyylien luomiseen.

Numerossa 5/2021 julkaistussa jutussa kerrotaan myös muun muassa siitä, millä keinoin autot liikkuvat ilman kuljettajaa, kuinka niiden sisälämpötilaa säädellään ja millaisia voiteluaineita syntyy grafeenin avulla. Voit lukea koko jutun täältä.

(Kuva Adobe Stock) Kemian innovaatiot tekevät autosta uudenlaisen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia