Avaruusilmaston tuntemus voi parantaa talvisääennusteita

Pitkän ajan talvisääennusteet saattavat pian olla entistä tarkempia, kiitos avaruusilmaston tutkimuksen etenemisen.

Avaruusilmastolla eli Auringon aktiivisuuden pitkäaikaisilla muutoksilla on tutkijoiden mukaan merkittävä vaikutus Maan ilmakehään ja ilmastoon.

”Muutaman vuoden kuluttua voimme toivottavasti kytkeä avaruusilmaston muutokset pitkän ajan sääennusteisiin”, sanoo dosentti Timo Asikainen Oulun yliopiston avaruusilmaston tutkimusryhmästä.

”Tämä saattaa parantaa esimerkiksi keskimääräisen talvisään ennusteita.”

Oulussa tutkitaan aurinkotuulia, geomagneettista aktiivisuutta ja Maan lähiavaruuden energeettisiä hiukkasia sekä niiden ilmastovaikutuksia.

Säävaikutusten takana Auringon hiukkassade

1970-luvulta lähtien on tiedetty, että Auringosta satavat hiukkaset saavat Maassa aikaan paitsi revontulia myös kemiallisia muutoksia, jotka hajottavat otsonia.

Otsonikerros imee Auringon ultraviolettisäteilyä ja muodostaa noin 10–50 kilometrin korkeuteen stratosfäärin eli yläilmakehän.

Stratosfäärin lämpötilaan vaikuttaa otsonin määrä. Kun se hiukkaspommituksen seurauksena muuttuu, muuttuu yläilmakehän koko dynamiikka.

Noin 15 viime vuoden aikana on selvinnyt, että muutokset itse asiassa ulottuvat vieläkin laajemmalle.

”Stratosfäärin muutokset heijastuvat myös alempaan ilmakehään ja vaikuttavat näin maanpinnan tuuliin ja säähän”, Asikainen kuvailee.

Pitkien aikasarjojen tutkimuksissa on esimerkiksi selvinnyt, että Auringosta lähtevä voimakas hiukkassade tuottaa Pohjois-Euraasian alueelle leutoa säätä. Sen sijaan Pohjois-Amerikkaan kova hiukkaspommitus tietää kylmiä kelejä.

(Kuva Oulun yliopisto) Kirkkaat alueet ovat Auringon magneettisesti aktiivisia alueita. Tummista koronan aukoista taas virtaa nopeaa aurinkotuulta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia