Bakteerit hoitamaan ihon sairauksia ja vaurioita

Suolitulehduksia hoidetaan siirtämällä sairauksista kärsiville potilaille suolen mikrobeja terveiltä ihmisiltä. Tulevaisuudessa voidaan ehkä hoitaa myös ihotauteja ja -vaurioita parantamalla ihon bakteerikoostumusta.

Tätä ennakoi laaja kansainvälinen EU-rahoitteinen Maars-tutkimushanke.

”Ihon ja suoliston mikrobien monimuotoisuudella ja tasapainolla on merkittävä vaikutus terveyteemme”, sanoo professori Harri Alenius Helsingin yliopistosta.

”Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että ihon mikrobit voivat sekä suojata sairauksilta että auttaa ihoa paranemaan nopeammin.”

Alenius toimi Maars-hankkeessa koordinoijana. Tutkijat selvittivät projektissa ihon bakteerien merkitystä erityisesti atooppisessa ihottumassa ja psoriaasissa.

Atooppinen ihottuma on krooninen sairaus, joka alkaa useimmiten jo lapsuudessa ja aiheuttaa kuivia, kutisevia punaisia laikkuja.

Psoriaasi on samoin krooninen ihottuma, mutta se alkaa yleensä vasta aikuisiässä ja ilmenee tarkkarajaisina, hilsehtivinä läiskinä.

Mikrobien rooli ihosairauksissa tunnetaan huonosti

Tutkimuksessa selvisi, että atooppisissa laikuissa on runsaasti taudinaiheuttajabakteeri Staphylococcus aureusta. Terveyttä edistävien bakteerien, kuten Lactobacilluksen ja Cutibacteriumin, määrä atooppisella iholla paljastui sen sijaan normaalia vähäisemmäksi.

Myös psoriaasipotilailla ihon mikrobiston koostumus osoittautui olevan muuttunut, mutta mikään yksittäinen bakteeri ei ollut vallitseva ihottuma-alueella.

Terveessä ihossa elää tuhansia mikrobilajeja – bakteereita, sieniä ja viruksia – joiden koostumus vaihtelee eri ihmisillä ja eri kohdissa ihoa. Suurin osa ihon bakteereista kuuluu normaaliflooraan, jonka tehtävä on rajoittaa taudinaiheuttajabakteerien kasvua.

Helsingin yliopiston ja ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkijan Nanna Fyhrquistin mukaan mikro-organismien roolista ihosairauksien kehittymisessä tiedetään vasta vähän.

”Uudet löydökset auttavat kuitenkin ymmärtämään paremmin ihon mikrobien ja elimistön keskinäistä vuorovaikutusta tautimekanismien kannalta”, sanoo Fyhrquist, joka toimi Nature-lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin ensimmäisenä kirjoittajana.

(Kuva) Ihoa voidaan ehkä tulevaisuudessa hoitaa lisäämällä sille hyödyllisiä, terveyttä edistäviä bakteereita.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia