Biohajoava uutuus suojaa kannot

Maailman ensimmäinen täysin biohajoava ureapohjainen kantosuoja-aine on lähtenyt valloittamaan pohjolan metsiä. Keksinnön tuotteisti tamperelainen Liuos Oy.

Kantosuoja-aineita käytetään metsänhakkuiden yhteydessä. Niillä varmistetaan, ettei kaadettujen puiden kantoihin pääse muodostumaan juurikääpää, joka voisi levitä niistä myös muualle metsään.

Monien kantosuoja-aineiden vaikuttava aine on urea. Nuoren tamperelaisen kemianyrityksen Liuos Oy:n uudessa Biodegra-nimisessä tuotteessa urean osuus on 32,5 prosenttia.

Lisäksi mukaan tarvitaan ruosteenestoainetta, jotta kantosuojaa levittävän metsäkoneen suuttimet ja säiliöt pysyvät kunnossa.

Kantosuoja-aineiden kolmas pääainesosa on merkintäväri, yleensä sininen tai vihreä.

Urea on luonnontuote, mutta ruosteenestoon ja merkintään käytettävät kemikaalit eivät perinteisesti ole olleet luonnossa hajoavia. Tätä kautta suoja-aineet ovat osaltaan kasvattaneet metsien kemikaalikuormaa.

Tamperelaisinnovaatiossa kantosuojan kaikki ainesosat ovat biohajoavia.

”Ajatus uuden tuotteen takana oli periaatteessa yksinkertainen: suoja-aineen pitää olla turvallista jätettäväksi luontoon”, kuvailee idean isä, prosessiteknikko Pekka Majamäki.

Toisaalta ajatus oli hänen mukaansa kaikkea muuta kuin itsestään selvä.

”Etenkään menneinä vuosina ei ole valitettavasti aina oltu kovin tarkkoja sen suhteen, mitä kaikkea luontoon laitetaan.”

”Biohajoavuus on tätä päivää”

Uuden kantosuoja-aineen käytännön tuotekehityksen Majamäki hoiti yhdessä Liuoksen raaka-ainetoimittajien kanssa.

”Kemikaalialan ammattilaisina he osasivat auttaa hahmottamaan vaihtoehtoja suoja-aineissa aiemmin käytetyille aineksille”, hän kertoo.

”Kun yhdessä pohdimme mahdollisia korvaavia aineita, löysimme lopulta sopivat biohajoavat kemikaalit.”

Kehitysprosessissa olennaista oli, että uuden tuotteen piti olla vaikuttavilta ominaisuuksiltaan yhtä tehokas kuin markkinoilla jo olevat ei-biohajoavat vastineensa.

”Biodegra ei eroa muista kantosuoja-aineista sen paremmin perusperiaatteeltaan kuin käytettävyydeltään”, Majamäki tähdentää.

”Ei siis tarvita esimerkiksi kaluston uusimista tai työtapojen muuttamista.”

Biohajoava kantosuoja-aine on jo toinen aktiivisen keksijän metsäinnovaatio.

Ensimmäinen, ympäristössä hajoava pölliväri, kuuluu sekin Liuos Oy:n tuotevalikoimaan.

”Siinä on käytetty glyserolia, joka on täysin luonnollinen ja luonnonmukainen aine.”

Pölliväriä kuluu Suomessa vuosittain noin miljoona ja kantosuojaa kymmenen miljoonaa litraa, joten aineiden biohajoavuus on iso asia.

Innovaattori iloitsee siitä, että ympäristöä säästävä ajattelu valtaa alaa myös metsäteollisuudessa.

”Toivon, että kaikki metsäyritykset ottavat saman näkökannan.”

Liuoksen hallituksen puheenjohtajan Arto Pajukon mukaan yhtiön tavoitteena on muuttaa koko metsänkorjuun kemikaaliketju myrkyttömäksi ja luonnolle hellävaraiseksi.

Mahdollisuudet siihen näyttävät hyviltä.

”Kantosuoja-aineemme on jo kovassa käytössä Suomen lisäksi myös muun muassa Norjan ja Ruotsin metsissä. Tästä on tulossa merkittävä uusi suomalainen kemianalan vientituote.”

Emma Kaustara

Juttu on ilmestynyt numeron 4/2020 Innovaatioita isänmaasta -palstalla.

(Kuva: Liuos Oy) Keksijä Pekka Majamäki viettää virallisesti jo eläkepäiviä, mutta käytännössä miehen aika menee uusien innovaatioiden kehittelyyn. ”Testilaboratorio toimii nyt koronakaranteenin aikana mökilläni”, hän kertoo.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia