Magnesiumseoksesta valmistettu biohajoava verkkoputki katoaa vuodessa, kun taas metallinen versio säilyy sydämessä koko ihmisen eliniän. Kuva: Biotronik.

Biohajoava verkkoputki pitää verisuonen auki pallolaajennuksen jälkeen

Sepelvaltimotaudin hoitoon kehitetyn biohajoavan verkkoputken toinen sukupolvi on otettu käyttöön Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Ensimmäisen uuden sukupolven Freesolve-putken asensi potilaalleen kardiologian ylilääkäri Pasi Karjalainen.

Lääkeainetta vapauttavan verkkoputken eli stentin on kehittänyt Biotronik-yhtiö. Putki varmistaa, että verisuoni pysyy ahtautuneen sepelvaltimon pallolaajennuksen jälkeen avoinna.

Kun putki on hoitanut tehtävänsä, sen magnesiumrakenne hajoaa elimistössä ja palauttaa samalla sepelvaltimon luontaisen joustavuuden.

Biotronik Oy:n toimitusjohtajan Toni Turusen mukaan putki on 20 vuoden intensiivisen tutkimus- ja kehitystyön tulos.

”Todellinen vaihtoehto perinteisille stenteille”

Uusi verkkoputki saavuttaa 99,3 prosentin sulamisnopeuden 12 kuukaudessa ja tarjoaa paremman tuen sepelvaltimolle kuin edeltäjänsä, Pasi Karjalainen kertoo tiedotteessa.

Karjalainen uskoo, että putken ominaisuudet voivat tulevaisuudessa tehdä siitä todellisen vaihtoehdon perinteisille lääkeainestenteille.

Perinteiset stentit ovat metallisia ja pysyvät potilaan elimistössä koko tämän eliniän.

Verkkoputkirakenne ja sen tukiominaisuudet on todettu turvallisiksi Husin BioMag-laboratorion tutkimuksessa.

Tänä vuonna käynnistyvässä BioMag 2 -tutkimuksessa verrataan uuden sukupolven putken suorituskykyä perinteiseen lääkeainestenttiin.

Sopii erityisesti nuoremmille potilaille

Karjalaisen mukaan biohajoava stentti sopii erityisen hyvin nuorehkoille potilaille, joilla on pienempi riski verisuonitukoksille. Siitä on etua myös mahdollisessa tulevassa ohitusleikkauksessa.

”Jos potilas hyvästä hoidosta huolimatta joutuu myöhemmin sydämen ohitusleikkaukseen, se on helpompi tehdä, jos verisuonissa ei ole vanhoja metalliputkia estämässä ohitussuonten kiinnittämistä verisuoneen.”

Sydämen ahtautuneen sepelvaltimon pallolaajennuksia tehdään Suomessa vuosittain yli 10 000.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia