Biolanin uusi laitos: ainutlaatuisia kuituja metsäteollisuuden sivuvirroista ja suobiomassasta

Kasvualustayritys Biolan on avannut Euraan koko maailman mitassa ainutlaatuisen biokuitulaitoksen. Laitoksellaan yhtiö haluaa vauhdittaa turpeen käytön vähentämistä.

Biokuitulaitos valmistaa ensi vaiheessa kahta lopputuotetta. Kasvualusta- ja kuivikeraaka-aineeksi tarkoitettua puukuitua ei tee kukaan muu Suomessa. Toinen tuote, puukuidun ja suobiomassan sekoitus, on täysin uniikki, eikä sitä tuoteta missään muualla.

Kasvualustojen ja kuivikkeiden raaka-aineina laitos käyttää muun muassa metsäteollisuuden sivuvirtoja. Suobiomassa on raaka-aineena nopeasti uusiutuva.

Biolan on rakentanut valmistusprosessinsa itse. Uusia laitteita ja menetelmiä se on kehittänyt yhteistyössä laitevalmistajan kanssa.

”Olemme viime ajat säätäneet prosesseja ja laitteistoja ja voimme kertoa nyt, että biokuitulaitos on toiminnassa ja prosessi toimii jopa odotuksiamme paremmin”, kertoo Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Laitoksen tuottamaa raaka-ainetta sisältävät ammattiviljelyn tuotteet ja Biolanin Turpeeton puutarhamulta tulevat myyntiin keväällä 2023.

Määrätietoisesti eroon turpeesta

Biolan ilmoitti vuonna 2021 irtaantuvansa turpeesta vuoteen 2040 mennessä. Uusi biokuitulaitos on yhtiön mukaan tärkeä askel tässä kehityksessä.

”Emme ole turveyritys vaan kasvualustavalmistaja, joka tarjoaa kestävästi tuotettuja ratkaisuja. Ymmärrämme, että maailma on muuttunut ja sen myötä myös tuotannossa käytettävien raaka-aineiden pitää muuttua”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Teppo Rantanen.

”Biolanin toiminnan ytimessä on ollut koko yrityksen olemassaolon ajan kiertotalous – jo siis silloin, kun koko termiä ei ollut keksitty”, jatkaa Rantanen, jonka mukaan uusi laitos on yritykselle iso investointi tulevaisuuteen. Lyhyen tähtäimen voittoja yhtiö ei odota.

Investointi on saanut tukea maa- ja metsätalousministeriön Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta, jota hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ely-keskus.

(Kuva Biolan) Eurassa startannut biokuitulaitos on Biolanin historian suurin investointi, jonka arvo on runsaat seitsemän miljoonaa euroa.

Aiheesta aiemmin:

Irti turpeesta – Biolan rakentaa uuden biokuitulaitoksen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.  

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia