Maailman ensimmäiset mikrobien avulla rakennetut kuulokkeet. Polkupyörä, jonka hiilikuituvahvisteinen muovi on korvattu nanoselluloosalla. Puusta tehdystä kankaasta ommeltua huippumuotia.
Muun muassa näihin Aalto-yliopiston biomateriaalikeksintöihin pääsee tutustumaan tänään avautuneessa Designs for a Cooler Planet -näyttelyssä.
Uutuuspyörässä hiilikuituvahvisteinen muovi on korvattu uusiutuvalla nanoselluloosamateriaalilla. Pyörän ovat suunnitelleet Tiina Härkäsalmi, Tuomas Pärnänen ja Kim-Niklas Antin. Kuva: Eeva Suorlahti
Näyttely on osa Helsinki Design Week -tapahtumaa, joka tänä vuonna on ensi kertaa laajentunut Helsingin ulkopuolelle Espoon Otaniemeen.
Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämällä Ioncell-menetelmällä saadaan aikaan laadukasta tekstiilikuitua puusta tai kierrätysmateriaaleista. Puvun suunnittelijana Anna-Mari Leppisaari. Kuva: Eeva Suorlahti
Designs for a Cooler Planet -kokonaisuus kattaa 11 näyttelyä ja reilut 40 kestävämpiin elämäntapoihin liittyvää tutkimushanketta, joita tutkijat, muotoilijat ja taiteilijat vievät eteenpäin yhdessä yritysten kanssa.
Kankaan mallina hämähäkinsilkki
Mikrobikuulokkeiden ja muiden biomateriaaliesineiden prototyypit ovat esillä Dipolissa, jossa tapahtumakokonaisuuden päänäyttely pidetään.
Metroaseman yhteydessä sijaitsevan uuden Väre-rakennuksen näyttelyissä esitellään kestävämpiä tekstiilejä, kuten hämähäkinsilkkiä jäljitteleviä materiaalia.
Peltoluksus-projektissa synteettiset tekstiilivärit korvattiin kasvipohjaisella värillä. Puvun suunnittelijat ovat Arttu Åfeldt ja Kirsi Niinimäki.
Kuva: Eeva Suorlahti
Väre-rakennuksessa on näytteillä myös uudenlaisia pakkauksia ja kaupunkisuunnittelua.
Harald Herlin -oppimiskeskuksessa pääsee tutustumaan Chemarts-kesäkoulun biomateriaalikokeiluihin.
Kandidaattikeskuksen BetaSpace -galleriassa kävijää odottaa keramiikkanäyttely, jonka esineet on tehty saastuneesta saviaineksesta.
TracesfromAnthropocene. WorkingwithSoil -näyttely on koottu Venetsian biennaalia varten.
Näyttelyt ovat avoinna 26. syyskuuta 2019 asti.
(Pääkuva Aivan) Maailman ensimmäisten ”mikrobikuulokkeiden” materiaalina on biomuovi, joka on tehty mikrobien tuottamasta maitohaposta.