Vuoden 2015 BioFinland-palkinnon vastaanottivat Biovianin perustajat, hallituksen jäsen Sakari Heyno (vas.), analyyttisen kehityksen johtaja Jani Yömaa, toimitusjohtaja Knut Ringbom, liiketoiminnan kehitysjohtaja Antti Nieminen sekä tuotanto- ja kehitysjohtaja Pirkko Kortteinen. Kuva: Markku Ojala/Messukeskus.

Biovian räätälöi lääkkeille valmistusmenetelmät

ChemBio 2015 -tapahtumassa jaetun BioFinland-palkinnon sai Biovian Oy.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Kemia-lehdessä 3/2015.

Sisko Loikkanen

Turussa toimiva Biovian Oy rakentaa lääkekehitysyhtiöille prosesseja erilaisten biologisten lääkkeiden tuotantoon.

”Tyypillisessä tapauksessa asiakas on kehittänyt innovatiivisen molekyylin. Me räätälöimme prosessit, joiden avulla siitä voidaan valmistaa tutkimuslääke”, kuvailee toimitusjohtaja Knut Ringbom.

Kyseessä on usein kertakäyttöteknologia, ja jokainen prosessi on kyseisen molekyylin tuottamisessa ainutlaatuinen.

Biovian vie vuosittain läpi useita merkittäviä sopimusvalmistusprosesseja lähtösolusta valmiiseen, pakattuun lääkemuotoon asti.

Yhtiö on keskittynyt etenkin prosesseihin, joissa hyödynnetään nisäkäs- ja mikrobisoluja. Bioreaktoreissa kasvatettavat solut tuottavat esimerkiksi proteiineja, jotka eristetään liuoksesta ja puhdistetaan.

Moderneissa 2 300 neliön EMA- ja FDA-sertifioiduissa tuotantotiloissa on myös tarvittavat jälkikäsittelylaitteet.

Proteiinien lisäksi tiloissa syntyy muitakin biomolekyyleja, kuten kompleksisia polysakkarideja sekä virus- ja geeniterapiatuotteita.

”Olemme tuottaneet esimerkiksi onkolyyttisiä viruksia, joita voidaan käyttää syövän hoidossa”, kertoo liiketoimintajohtaja Antti Nieminen.

Biovianissa on valmiudet kehittää myös tarvittava tuotto-organismi asiakkaan lähettämästä geenisekvenssistä. Yleensä mikrobikannat tulevat kuitenkin taloon valmiina.

Yrityksen palveluihin kuuluvat myös lääkkeiden laadunvalvonta-analyysit, kuten steriiliys- ja endotoksiinitestit. Toiminta tapahtuu yhden luukun periaatteella.

Osaajien yhteistyötä

Biovianin perusti vuonna 2003 viisi lääkekehittäjää, jotka siirtyivät omaan yritykseensä Biotie Therapeuticsista.

Tätä nykyä noin 40 henkeä työllistävä firma on yhä perustajiensa omistuksessa.

Biolääkeala vaatii monenlaista osaamista, joten henkilöstön joukossa on niin biokemian, bioanalytiikan ja farmasian kuin laitetekniikankin ammattilaisia.

Knut Ringbom vertaa uutta biologista lääkettä huippulaatuisen kengän valmistukseen.

”Ensin suunnittelija luo kengän designin, mutta ennen kuin kenkä on jalassa tarvitaan materiaaliin ja tuotantoon liittyvää erikoisosaamista sekä todella monta erilaista tuotantovaihetta. Design on toimeksiantajan käsialaa, me kehitämme tuotantoprosessit.”

Yrityksen asiakkaat ovat pääosin ulkomailla. Noin kuuden miljoonan euron liikevaihdosta viennin osuus on 83 prosenttia.

Tärkeimpiä vientimaita ovat Skandinavia ja muu EU, joiden perässä seuraavat Yhdysvallat ja Korea. Vienti on auennut myös Venäjälle.

5 000 euron BioFinland-palkinnon myöntää Messusäätiö. Palkinnon saajan valitsee Suomen Bioteollisuus ry:n hallituksen asettama palkintoraati.

Palkintoperusteissaan raati kiitteli etenkin sitä, että Biovianin toiminta on ollut kannattavaa alusta alkaen ja perustunut pitkäjänteisesti tulorahoitukseen.

Lue myös:

Suomalainen biolääkevalmistaja Biovian yhdistyi espanjalaisyrityksen kanssa – toiminta Turussa jatkuu


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia