Cefic: Euroopan kemikaalistrategia on yrityksille haaste

EU:n uusi kemikaalistrategia on yrityksille jopa suurempi haaste kuin kemikaaliasetus Reachin tulo reilut kymmenen vuotta sitten.

Näin sanoo Euroopan kemianteollisuuden järjestön Ceficin pääjohtaja Marco Mensink, joka puhui aiheesta kevään Helsinki Chemicals Forum -tapahtumassa.

Foorumi järjestettiin ensi kertaa virtuaalisessa muodossa.

”Sekä digitaalinen siirtymä että tavoitteet ilmastoneutraaliudesta, kiertotaloudesta ja myrkyttömästä ympäristöstä osuvat juuri tälle sektorille. Meidän täytyy toteuttaa nelinkertainen siirtymä vuoteen 2050 mennessä”, hän huomauttaa.

Kemianteollisuus tukee kestävyyteen tähtääviä tavoitteita, mutta Mensink alleviivaa, että siirtymään tarvitaan tukea. Yhteensovitettavaa kemikaalipoliittisten tavoitteiden ja yritysten toimintaedellytysten välillä on paljon.

Pääjohtaja näkee arvokkaana työkaluna toukokuussa käynnistyneen pyöreän pöydän, johon keskeiset sidosryhmät kokoontuvat komission kutsusta pohtimaan kemikaalistrategian toimeenpanoa.

”On tärkeää sopia, missä aikataulussa ja järjestyksessä toteutus tapahtuu ja miten kemianteollisuuteen investoidaan, jotta teollisuus pystyy etenemään strategian tavoitteissa”, hän sanoo.

Painotus innovaatioihin saa kehuja

Samalla Mensink kiittelee strategian painotusta innovaatioihin ja niiden tukemiseen. Innovaatiot ovat teollisuuden keino päästä tilanteessa eteenpäin.

”Monien aineiden sääntely kiristyy. Turvalliset vaihtoehdot ovat usein kalliimpia tai niiden kehittäminen vaatii innovointia ja investointeja, joita muiden [Euroopan ulkopuolisten] alueiden toimijat eivät joudu tekemään.”

Strategian mukaan haitallisimpien aineiden käyttö kuluttajatuotteissa kielletään, ellei se ole aivan välttämätöntä.

Se, mitä välttämättömällä käytöllä tarkoitetaan, on kuitenkin määrittelemättä. Kyseessä on poliittinen linjaus.

”Teollisuudelle on tärkeää, että asia määritellään nopeasti”, Mensink toteaa.

Kemikaalistrategia linjaa, että kemikaalit on suunniteltava ja niitä käytettävä siten, että niistä on mahdollisimman suuri hyöty yhteiskunnalle ja mahdollisimman vähän haittoja ympäristölle ja ihmisille. Tässäkin Euroopan on tarkoitus olla tienraivaaja.

Siirtyminen kemikaaleihin, jotka on alun alkaen suunniteltu turvallisiksi ja kestäviksi (safe and sustainable by design) on Mensinkistä kiinnostava konsepti.

Ongelma kuitenkin on, että tällaiselle turvalliselle ja kestävälle aine- ja tuotesuunnittelulle ei myöskään vielä ole yhdessä sovittua määritelmää.

”Määritelmiin täytyy saada selvyys, jotta toimintaympäristö pysyy yrityksille ennustettavana”, Mensink tähdentää.

Helsinki Chemicals Forum -tapahtuman keskusteluun osallistuivat Mensinkin lisäksi ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius ja ympäristöjärjestö EEB:n pääsihteeri Jeremy Wates. Tilaisuudesta kerrotaan tarkemmin Kemia-lehden kesäkuun numerossa 4/2021.

Katja Pulkkinen

(Kuvakaappaus HCF-foorumista) Kevään 2021 HCF-tapahtuman osallistujat keskustelivat etäyhteyksien välityksellä. Marco Mensink ylhäällä oikealla.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia