D-vitamiinilisä näyttää lievittävän masennusoireita

D-vitamiinilisä saattaa helpottaa masennuksesta kärsivien aikuisten oireita, kertoo laaja kansainvälinen meta-analyysi.

Suomalaisten, australialaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden toteuttama analyysi kattoi 41 tutkimusta eri puolilta maailmaa.

Tutkimukset käsittelivät D-vitamiinin tehokkuutta aikuisten masennusoireiden lievittämisessä satunnaistetulla lumekontrolloidulla koeasetelmalla erilaisissa väestöissä. Mukana oli masennuspotilaiden lisäksi yleisväestöä sekä eri tavoin fyysisesti sairaita.

Analyysista selvisi, että D-vitamiinilisä oli lumelääkettä tehokkaampi masennusoireiden lievittämisessä masennuksesta kärsivillä. Käytetyissä annoksissa oli isoja eroja, mutta tyypillisesti vitamiinilisä oli 50–100 mikrogrammaa päivässä.

”Huolimatta meta-analyysin laajuudesta tutkimusnäyttö on vielä epävarmaa tutkittujen väestöotosten monimuotoisuudesta ja usean tutkimuksen tulokseen liittyvästä harhan riskistä johtuen”, huomauttaa väitöskirjatutkija Tuomas Mikola Itä-Suomen yliopistosta.

Meta-analyysi on osa Mikolan väitöstutkimusta.

Tulokset kuitenkin kannustavat hänen mukaansa tekemään uusia laadukkaita kliinisiä hoitotutkimuksia masennuspotilailla. Näin käsitys D-vitamiinilisän mahdollisesta hyödystä masennuksen hoidossa voi tarkentua.

Tulokset julkaisi Critical Reviews in Food Science and Nutrition -lehti.

Yhteys havaittu myös poikkileikkaustutkimuksissa

Masennusoireet aiheuttavat maailmanlaajuisesti merkittävän sairaustaakan. Nykyisten masennuslääkkeiden teho on usein riittämätön. Lisäkeinoja oireiden lievittämiseen on siksi etsitty esimerkiksi ravitsemustieteellisellä tutkimuksella.

D-vitamiinilla uskotaan olevan säätelytehtäviä keskushermoston toiminnoissa, joiden häiriöitä on yhdistetty masennukseen.

Masennusoireiden ja D-vitamiinin puutostilan välinen yhteys on havaittu poikkileikkaustutkimuksissa. Aiemmissa meta-analyyseissa on kuitenkin saatu epäselviä tuloksia D-vitamiinilisän vaikutuksesta masennukseen.

Meta-analyyseissa yhdistetään matemaattisesti useiden eri tutkimusten tuloksia.

(Kuva Adobe Stock) Maailman tähän mennessä laajin metatutkimus viittaa siihen, että purkista otettu D-vitamiini voi auttaa masennuksen oireisiin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia