D-vitamiinilla ei yhteyttä lasten ykköstyypin diabetekseen

Ykköstyypin diabetekseen sairastuvien lasten ja terveiden lasten elimistön D-vitamiinipitoisuuksissa ei ole eroja missään ikävaiheessa.

Näin kertovat tuoreen väitöstutkimuksen tulokset.

Tutkija Marjaana Mäkinen mittasi D-vitamiinin varastomuotoa vuosina 1994–2004 syntyneiltä lapsilta, joiden terveyttä seurattiin 15-vuotiaaksi asti.

Lasten veren vitamiinipitoisuudet olivat alhaisimmillaan eli keskimäärin 30 nanomoolia litraa kohden heti syntymän jälkeen. Riittävä pitoisuus on 50 nanomoolia.

Syynä oli se, että lasten äidit yleensä käyttäneet raskausaikanaan D-vitamiinivalmisteita eivätkä myöskään saaneet tarpeeksi vitamiinia ruuastaan.

Asialla ei kuitenkaan ollut vaikutusta lasten sairastumiseen tyypin 1 diabetekseen.

Syntymävuodenajalla merkitystä

Eniten D-vitamiinia oli heti syntymän jälkeen niillä lapsilla, jotka olivat syntyneet kesällä.

Vaikutusta oli myös äidin iällä: mitä vanhempi äiti, sitä korkeampi lapsen veren D-vitamiinipitoisuus.

Lisäksi merkitystä oli syntymäpaikalla. Keskimäärin korkeimmat pitoisuudet oli turkulaislapsilla, matalimmat Oulussa syntyneillä.

Lasten matalatkin D-vitamiinipitoisuudet alkoivat nousta pian, kun heille alettiin suositusten mukaan antaa kaksiviikkoisina vitamiinitippoja.

Positiivisia vaikutuksia oli myös maitotuotteiden D-vitaminoinnilla, joka aloitettiin Suomessa vuonna 2003.

Ykköstyypin diabeteksen syy yhä tuntematon

Ykköstyypin diabeteksen syytä ei vielä tiedetä eikä sen syntymekanismeja tunneta.

On siksi mahdollista, että vaikka Mäkisen tutkimuksessa ei löytynyt yhteyttä D-vitamiinin ja diabeteksen välillä, vitamiinilla voi olla vaikutusta sairauden puhkeamiseen joillakin yksilöillä.

”Joka tapauksessa riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää ja siitä on monia terveydellisiä hyötyjä”, tutkija muistuttaa.

Filosofian maisteri Marjaana Mäkisen väitöskirja Vitamin D and type 1 diabetes – Serum 25-hydroxyvitamin D concentrations and risk of type 1 diabetes in children tarkastetaan Turun yliopistossa 21. helmikuuta 2020.

(Kuvituskuva) Veren D-vitamiinipitoisuus on aluksi suurin kesällä syntyneillä lapsilla. Vitamiinin riittävästä saannista täytyy pitää huolta, vaikka asia ei diabetekseen sairastumiseen liittyisikään.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia