Drooni vei lääkkeet perille historiallisella lennolla

Suomen ensimmäinen lääkekuljetus droonilla eli robottilennokilla on osoittautunut menestykseksi. Lääkkeiden lennätys tapahtui Helsingin Lauttasaaressa 16. syyskuuta.

Drooni kuljetti valikoiman itsehoitolääkkeitä Lauttiksen apteekista paikalliseen senioritaloon, jossa paketin vastaanotti talon hoitohenkilökunta.

Kokeilun järjestivät Suomen Apteekkariliitto ja lääkeyhtiö Orion. Lääkelennon teknisestä toteutuksesta huolehti AI-startup Third Space Auto.

Apteekkari Risto Holman mukaan droonipalvelu hyödyttäisi esimerkiksi asiakkaita, joilla on yllättävän avuntarpeen tai sairauden vuoksi hankaluuksia päästä käymään apteekissa.

”Lääkkeet hetkessä vastaanottajalla”

Third Space Auton perustaja Arshia Gratiot tähdentää, että robottilennokit ovat ennen muuta nopeita.

Kun drooneihin yhdistetään lentoautomaatiojärjestelmä, apteekit ja sairaalat voivat toimittaa lääkkeet perille hetkessä.

”Esimerkiksi meidän käyttämämme lennokki lentää kilometrin minuutissa. Lennokkien kantama vaihtelee 10 kilometristä jopa 110 kilometriin”, Gratiot kertoo.

Hänen mukaansa lääkelennoille on tarvetta etenkin maaseudulla, saaristossa ja muilla vaikeapääsyisillä seuduilla.

Osa Aalto-yliopiston hanketta

Demolento oli osa yhteishanketta, jossa selvitettiin droonikuljetusten käyttömahdollisuuksia ja hyötyjä lääkkeiden toimituksessa.

Monitieteisen hankkeen toteutti Aalto-yliopisto, jonka tutkimusryhmät ovat kartoittaneet muun muassa droonikuljetusten palvelumuotoilua ja lainsäädäntöä.

Apteekkariliiton toiveena on, että droonikuljetukset voisivat tulevaisuudessa olla arkipäivää.

(Kuvassa) Hoivakodin henkilökunta vastaanottaa droonilla kuljetettua lääkelähetystä. Kuva: Sami Heiskanen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia