Violetin perunan lisäksi myös muun muassa bataatilla ja porkkanalla on kakkostyypin diabeteksen riskiä pienentäviä ominaisuuksia, selviää Turun yliopiston tuoreesta katsausartikkelista.
Kiitos värikkäiden kasvisten diabeteksen torjuntakyvystä kuuluu niiden sisältämille antosyaaneille. Antosyaanit ovat hedelmien, vihannesten ja mukuloiden punaisia, sinisiä ja violetteja väriaineita.
Väriaineet pudottavat diabetesriskiä vaikuttamalla suotuisasti ihmisen energia-aineenvaihduntaan ja suolistomikrobeihin sekä elimistön tulehdustilaan.
Turkulaistutkijoiden artikkelista käy ilmi, että hyödyllinen vaikutus voimistuu, jos antosyaani on asyloitu eli sen molekyylirakenteessa on jokin happoryhmä.
Violetin perunan, bataatin ja porkkanan lisäksi asyloituja antosyaaneja on paljon esimerkiksi retiisissä ja punakaalissa. Sen sijaan mustikka ja mulperimarja sisältävät pääasiassa asyloimattomia antosyaaneja, joiden vaikutus diabetesriskiin on pienempi.
Synkeä Sakari on erinomainen antosyaanilähde
”Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että asyloidulla rakenteella on merkitystä antosyaanien fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien lisäksi niiden imeytymiseen ja vaikutuksiin aineenvaihdunnassa”, kertoo Turun yliopiston elintarviketieteiden tutkijatohtori Kang Chen.
Asyloidut antosyaanit imeytyvät heikosti ruoansulatuksessa, mutta niiden probioottiset ominaisuudet ovat mainiot.
Asyloidut antosyaanit voivat myös parantaa suoliston epiteeliä, mikä mahdollistaa välttämättömien ravintoaineiden imeytymisen. Lisäksi asyloidut antosyaanit parantavat suolistomikrobiston koostumusta, tukahduttavat tulehduksia edistäviä reittejä ja tukevat sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.
Kasvisten väri antaa viitteitä siitä, sisältävätkö ne paljon asyloituja antosyaaneja.
”Yleisesti ottaen violeteissa kasviksissa on paljon asyloituja antosyaaneja. Myös violetti peruna, etenkin suomalainen lajike Synkeä Sakari sisältää hyvin runsaasti asyloituja antosyaaneja.”
(Kuva Scanstockphoto) Väriä ruokapöytään! Paahdettu bataatti maistuu herkulliselta ja torjuu muun hyvän lisäksi diabetesta.
Aiheesta aiemmin:
Diabeteksen kimppuun violetilla perunalla – päihittää mustikan
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.