Elintarviketeollisuuden jätevesien ravinteet voidaan muuttaa arvokkaaksi biomassaksi sieniin perustuvalla käsittelyllä.
Samalla käsittely poistaa ravinteita jätevesistä ja vähentää vesistöjen kuormitusta.
Kustannustehokasta ratkaisua kehitti väitöstyössään Suomen ympäristökeskuksen tutkija Danielle Bansfield, jonka väitöskirja tarkastetaan Aalto-yliopistossa 7. maaliskuuta.
”Sieniin perustuva jätevedenkäsittely on merkittävä askel kohti kestävää kierto- ja biotaloutta, jossa kaikki voittavat”, Danielle Bansfield sanoo.
”Elintarviketeollisuus voi kehittää arvoketjujaan ja on lähempänä kustannustehokasta jätevesienkäsittelyä. Vesistöt kiittävät, kun käsittelemätöntä jätevettä ei enää johdeta vesistöön.”
Uusien menetelmien kysyntä kasvaa, koska elintarviketeollisuus tuottaa suuria määriä jätevettä.
Biopolttoaineen, rehun tai ravintolisien tuotantoon
Tutkimuksen mukaan parhaiten toimiva sienilaji Penicillium corylophilum poisti ravinteita ja tuotti tehokkaasti biomassaa, jota voisi käyttää esimerkiksi biopolttoaineena.
Rehun tai ravintolisien tuotannossa hyväksi vaihtoehdoksi nousi Geotrichum candidum -sieni.
Viidestä tutkitusta elintarviketeollisuuden jätevirrasta sienten kasvualustana toimi parhaiten juuston hera.
Bansfield rakensi myös uuden sieniavusteisen mikrolevien keräysmenetelmän, joka on kestävämpi vaihtoehto tavallisille, kemiallisesti raskaille ja energiaintensiivisille tekniikoille.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!