Brasilia on maailman johtava bioetanolin tuottaja, mutta aineen potentiaali sähköntuotannossa on tähän asti jäänyt käyttämättä. Wärtsilän moottori voi muuttaa tilanteen. Kuva: Wärtsilä.

Ensimmäisenä maailmassa – sokeriruokopohjaista etanolia testataan puhtaan sähkön tuotannossa

Wärtsilä ja brasilialainen energiayhtiö kokeilevat ensi kertaa maailmassa puhtaan energian tuottamista sokeriruokopohjaisella bioetanolilla.

Testaus tapahtuu Brasilian Recifessä energiayhtiö Energetica Suape II S.A:n voimalaitoksessa.

Wärtsilän etanolikäyttöistä moottoria kokeillaan ensimmäistä kertaa suuren mitan sähköntuotannossa.

Brasilia on maailman suurin sokeriruo’osta valmistetun etanolin tuottaja ja käyttäjä.

Kumppanuuden tavoitteena on osoittaa paikallisen polttoaineen merkittävä potentiaali puhtaan energian lähteenä niin asiakkaille, viranomaisille kuin poliittisille päättäjille.

Testaus käyntiin vuoden kuluttua

Wärtsilän 32M-moottoria koekäytetään Brasiliassa maksimissaan 4 000 tunnin verran huhtikuusta 2026 alkaen. Moottoria sekä operoi että huoltaa Wärtsilä.

Testi voi kumppanusten mukaan olla tärkeä askel kohti etanolin laajempaa käyttöä energiantuotannon polttoaineena Brasiliassa.

Liittovaltio on sisällyttänyt etanolin polttoainevaihtoehdoksi kesäkuussa 2025 pidettävään kapasiteettihuutokauppaan.

”Aidosti käyttökelpoinen ratkaisu”

”Projekti voi merkittävästi edistää kestävien energiaratkaisujen käyttöönottoa ja muokata puhtaan sähkötuotannon tulevaisuutta Brasiliassa sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja riippuvuutta fossiilisten polttoaineiden tuonnista”, sanoo Wärtsilä Energyn johtaja Anders Lindberg.

Lindbergin mukaan etanolilla voi olla merkittävä rooli sähkösektorin hiilestä irtautumisessa.

”Etanolin saatavuus on jo tällä hetkellä hyvä, ja sen kuljettaminen maailmanlaajuisesti on helppoa, joten se on aidosti käyttökelpoinen, skaalattavissa oleva ratkaisu.”

Päämääränä biosähkön määrän tuplaaminen

Kansainvälisen energiajärjestön IAE:n mukaan etanoliin ja muihin biopolttoaineisiin pohjautuvan sähköntuotannon tulisi maailmanlaajuisesti lähes kaksinkertaistua vuoteen 2030 mennessä.

Tavoite on 1 250 terawattituntia ja 3,2 prosenttia kokonaistuotannosta.

Biopolttoaineita voidaan käyttää nopeasti käynnistyvän, vähäpäästöisen säätövoiman tuotantoon täydentämään vaihtelevaa uusiutuvan energian tuotantoa.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia