Työterveyslaitos TTL on julkaissut ova-ohjeet eli onnettomuuden vaaraa aiheuttavien aineiden turvallisuusohjeet uudella alustalla aiempaa selkeämmässä muodossa. Uudistettuihin ohjeisiin voi tutustua täällä.
Ova-ohje on laadittu yli sadalle Suomessa laajasti käytössä olevalle kemikaalille. Ohjeet sisältävät tietoa kemikaalien palo- ja räjähdysvaaroista, reaktiivisuudesta, terveys- ja ympäristövaaroista ja turvallisesta käsittelystä sekä toiminnasta onnettomuustilanteissa.
Ova-ohjeet on tarkoitettu kemikaaliturvallisuuden tietolähteeksi erityisesti pelastustoimelle, mutta ne ovat hyvä tietolähde myös kemikaaleja käyttäville työpaikoille.
Tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi työpaikan lakisääteisessä kemikaaliriskien arvioinnissa, työn suunnittelussa, työntekijöiden perehdytyksessä ja tapaturmatilanteisiin varautumisessa.
Ensisijainen tietolähde käyttöturvallisuustiedote
Työnantajan velvollisuutena on varmistaa, ettei työstä aiheudu vaaraa työntekijöiden turvallisuudelle tai terveydelle.
Työpaikalla tulee olla kaikista siellä käytettävistä vaarallisista kemikaaleista käyttöturvallisuustiedote, jonka saa kemikaalien toimittajalta.
”Käyttöturvallisuustiedote on ensisijainen tietolähde kemikaalien vaaraominaisuuksista ja turvallisesta käsittelystä”, muistuttaa Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Pasi Huuskonen.
Ova-ohjeet ovat hänen mukaansa kuitenkin erinomainen apu kemikaalien turvallisen käytön suunnitteluun, samoin kuin kansainväliset kemikaalikortit.
Kansainvälisistä kemikaalikorteista saa keskeistä kemikaaliturvallisuustietoa pähkinänkuoressa yli 1 700 kemikaalista.
”Kansainvälisten kemikaalikorttien hyvä puoli on se, että kortit on käännetty 14 kielelle. Tästä voi olla apua esimerkiksi vieraskielisen henkilöstön perehdytyksessä”, Huuskonen sanoo.