Epigeneettiset lääkkeet voivat estää rintasyöpää

Epigeneettisillä lääkkeillä voidaan tietyissä tapauksissa estää rintasyövän kasvu.

Merkittävän havainnon teki eläinkokeissa suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä, jonka tulokset julkaisi Nature Scientific Reports.

Epigenetiikka tarkoittaa geenien toiminnan säätelyä ilman, että itse geeneissä tapahtuu mutaatioita.

Epigeneettiset lääkkeet vaikuttavat säätelyyn esimerkiksi niin, että ne palauttavat siinä aiemman kehityksen aikana tapahtuneita muutoksia.

Tutkimuksessa käytettiin kahden epigeneettisen lääkkeen eli dna-metyylitransferaasin (DNMT) ja histonideasetylaasin (HDAC) estäjän yhdistelmää.

Lääkkeitä on aiemmin hyödynnetty muiden sairauksien hoidossa.

Emon rasvainen ruoka haitallista

Tutkimusryhmä on aiemmin selvittänyt, että jos hiiriemo syö raskauden aikana hyvin rasvaista ruokaa, poikasten rintasyöpäriski kasvaa.

Lisääntynyt rintasyöpäalttius oli yhteydessä sikiöaikaisiin epigeneettisiin muutoksiin poikasilla, jotka olivat kohdussa altistuneet emon runsasrasvaiselle ravinnolle.

Epigeneettisiä muutoksia voi sikiönkehityksen aikana tapahtua sekä somaattisissa soluissa, kuten maitorauhasessa, että sukusoluissa.

Tutkijat havaitsivat myös, että kasvanut rintasyöpäalttius periytyy.

Lääkkeistä hyötyä joillekin hiirille

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin kahta hiiriryhmää.

Ensimmäisen ryhmän hiiret olivat sikiöaikana altistuneet emon runsasrasvaiselle ravinnolle. Toisen ryhmän jyrsijöiden emot söivät tavallista ruokaa.

Kaikki syntyneet naaraspoikaset söivät normaaliravintoa koko kokeen ajan. Lisäksi niille annettiin kolme kertaa kemikaalia, jota käytetään aiheuttamaan koe-eläimillä rintasyöpä.

Osa molempien ryhmien hiiristä sai myös epigeneettisiä lääkkeitä.

”Havaitsimme, että epigeneettiset DNMT- ja HDAC-estäjälääkkeet vähensivät rintasyöpäkasvainten lukumäärää ja hidastivat niiden kasvua hiirillä, jotka olivat altistuneet kohdussa emojen runsasrasvaiselle ruokavaliolle”, kertoo dosentti Anni Wärri Turun yliopistosta.

Lääke voi olla myös haitaksi

Kontrollihiirillä lääkkeiden vaikutus oli kuitenkin täysin päinvastainen: epigeneettiset lääkkeet lisäsivät niiden rintasyöpäkasvaimien esiintyvyyttä ja kasvua.

Jos hiirillä saadut tulokset pätevät myös ihmisiin, asia pitää ottaa huomioon ja käyttää lääkkeitä vain niille, joille siitä on hyötyä.

Hyötyjiä ovat ne, joiden maitorauhaskudoksessa on kehityksen aikana tapahtunut normaalista poikkeavia epigeneettisiä muutoksia.

Muille potilaille lääkkeet saattavat jopa olla haitaksi.

Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa pyritään tunnistamaan ihmiset, joilla haitallisia epigeneettisiä muutoksia on. Tutkijat etsivät tarkoitukseen sopivia biomarkkereita.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia