”Kuin espressokone” – VTT:n spinoff rakentaa lämpölaitoksen, jonka voimanlähde on pienydinreaktori

VTT:n tutkimuksesta ponnistava Steady Energy haluaa irrottaa lämpöintensiivisen teollisuuden fossiilisista polttoaineista. Spinoff-yrityksen ensimmäinen askel on kaukolämmön tuotanto.

Steady Energy aikoo pystyttää ensimmäisen LDR-50-reaktoriteknologiaan pohjautuvan lämmityslaitoksensa Suomeen vuoteen 2030 mennessä.

Yhtiön mukaan pienydinreaktori tuottaa lämpöä tehokkaasti, turvallisesti ja hiilineutraalisti.

Kansainvälisille markkinoille tähtäävä yritys on kerännyt kahden miljoonan euron siemenrahoituksen VTT:ltä, Yes VC:ltä ja Lifeline Venturesilta.

Yhtiö käyttää rahoituksen tutkimus- ja kehitystyöhön. Se pyrkii myös laajentamaan rahoituspohjaansa ja rakentamaan sähkölämmöllä toimivan pilottilaitoksen, jossa keskeisten teknisten toimintojen sujuvuus osoitetaan.

Matalampi paine kuin kaukolämpöverkossa

LDR-50 on pieni modulaarinen ydinreaktori, jota VTT on kehittänyt vuodesta 2020. Tyyppinimi tarkoittaa lämpöteholtaan 50 megawatin reaktoria.

Moduuli koostuu kahdesta sisäkkäisestä paineastiasta, joiden välitila on osittain täytetty vedellä. Kun lämmönpoisto ensisijaisten lämmönvaihtimien kautta vaarantuu, välitilan vesi alkaa kiehua ja muodostaa näin tehokkaan passiivisen lämmönsiirtoreitin reaktorialtaaseen.

Järjestelmä ei ole riippuvainen liikkuvista mekaanisista osista, jotka voivat vioittua ja estää jäähdytystoiminnon.

Reaktori on suunniteltu toimimaan noin 150 celsiusasteessa ja alle 10 baarin paineella. Käyttöolosuhteiltaan se ei ole yhtä vaativa kuin perinteiset reaktorit, mikä yksinkertaistaa teknisiä ratkaisuja.

”LDR-50-reaktorin vaatima paine on verrattavissa kotitalouksien espressokoneen paineeseen”, kertoo Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman.

”Se toimii matalammalla paineella kuin kaukolämpöverkko. Näin varmistetaan, että vuotoon johtavan toimintahäiriön sattuessa vuoto pysyy lämmityslaitoksen sisällä vaarantamatta ihmisiä tai ympäristöä.”

Yksi reaktori lämmittää kokonaisen pikkukaupungin

Steady Energy suunnittelee liiketoimintamallinsa asiakkaidensa tarpeiden mukaan. Yhtiö on valmis myös toimittamaan lämpölaitoksia suoraan asiakkaille.

Yhden LDR-50-reaktorin teho riittää lämmittämään pienen kaupungin. Yhdessä lämmityslaitoksessa voi myös olla useita reaktoreita.

Lämmityslaitosta voi käyttää jopa suolanpoistolaitoksena makean veden tuottamiseen alueilla, joilla on pulaa vedestä. Laitoksen voi myös muuntaa tuottamaan höyryä teollisuudelle.

”Jotta planeettamme säilyisi ja tulevilla sukupolvilla olisi varmasti terve planeetta, kaiken palamiseen perustuvan lämmityksen on loputtava”, Nyman sanoo.

”Ydinenergia tarjoaa uusiutuvan energian ohella vakaan energian- ja lämmönlähteen, joka täyttää nyky-yhteiskunnan tarpeet ja auttaa meitä torjumaan ilmastonmuutosta.”

(Kuva VTT) Steady Energyn toimitusjohtajan Tommi Nymanin ja teknologiajohtajan Hannes Haapalahden pitkän tähtäimen suunnitelmana on viedä pienydinvoimalat myös maailmalle.

Aiheesta aiemmin:

Pienydinreaktorit ovat ”pienen ja ketterän pelipaikka”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia