”Etsimme ratkaisut, jotka tekevät laboratorion tiedonhallinnasta sujuvampaa”

(Kuva Peter Streng, Software Point) Aprillipäivänä 2022 Espoon toimisto kokoontui kauan odotettuun ja koronan vuoksi monta kertaa siirrettyyn yhteiseen pikkujouluun.

 

Näytteet saapuvat laboratorioon, jossa ne tutkitaan ja analysoidaan. Sen jälkeen saadut tulokset tarkistetaan ja raportoidaan.

Kuulostaa kenties yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa vaiheiden takana on yllättävän monimutkainen prosessi.

”Esimerkiksi se, mistä ja miten näytteet tulevat, mitä niille tehdään ennen analysointia ja kuinka tulokset käsitellään ja hyväksytään ja miten tulokset jaetaan, on osa laboratorion päivittäistä tiedonhallintaa”, kertoo Software Pointin toimitusjohtaja Marjut Pokkinen.

Vuonna 1992 perustettu Software Point on kansainväliseen LabVantage-konserniin kuuluva ohjelmistoyritys, joka tuottaa ja toimittaa laboratorioiden tiedonhallinta- eli LIMS-järjestelmiä.

”Me keskitymme ymmärtämään laboratorion prosesseja ja etsimään ratkaisuja, jotka tukevat kunkin yksikön omaa toimintaa osana yrityksen laadunvarmistusta tai liike- ja palvelutoimintaa”, Pokkinen kuvailee.

Oikeanlainen toiminnan tehostaminen auttaa laboratoriota sen päivittäisissä tehtävissä. Käytännössä kyse on tiedonkäsittelyn digitalisoinnista ja automaation tuomisesta sinne, missä siitä on hyötyä.

”Me pyrimme tarjoamaan jokaiselle laboratoriolle LIMS-ohjelmistokokonaisuuden, joka vapauttaa henkilöstön aikaa muuhun kuin rutiinien hoitamiseen ja tekee näin työstä mielekkäämpää. Laboratoriossa syntyvät tiedot ovat myös paremmin hyödynnettävissä koko organisaatiossa LIMS-järjestelmän avulla.”

Software Pointin järjestelmät perustuvat LabVantagen omaan ohjelmistoon. Ideana on ollut luoda yksi, jatkuvasti kehittyvä standardi LIMS-ohjelmisto, josta voidaan myös toteuttaa erilaisia vakioversioita erityyppiseen toimintaan teollisuudessa, palveluanalytiikassa, tutkimuksessa ja sairaalalaboratorioissa.

”Samasta standardiohjelmistosta rakennetaan asiakaskohtaisen sovittamisen kautta LabVantagen työkaluilla kokonaisuus, joka palvelee asiakkaan yksityiskohtaisia tarpeita.”

Windows antoi alkupotkun

Kun Software Point perustettiin 30 vuotta sitten, LIMS-tiedonhallintajärjestelmät olivat juuri ilmestyneet markkinoille.

”Tavatessamme yritysten edustajia LIMS nousi terminä yhä useammin esiin keskusteluissa. Lähdimme tutkimaan tarkemmin, mistä järjestelmässä on kyse, kun kaikki sitä haluavat”, Pokkinen muistaa.

Samoihin aikoihin teki suuren mitan läpilyöntiään tietotekniikkajätti Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä, joka levisi kovaa vauhtia yhä laajempiin ympäristöihin.

”Yhtäkkiä lähes kaikilla laboratorioilla oli mahdollisuus hankkia itselleen LIMS-järjestelmä, kun niitä siihen asti olivat voineet hyödyntää lähinnä suuryritykset.”

Siinä vaiheessa Software Point tutustui ruotsalaiseen Wilnor-yritykseen, jolla oli tarjota Windows-pohjainen LIMS-järjestelmä nimeltä WiLabLIMS.

Software Point teki ruotsalaisten kanssa jälleenmyyntisopimuksen Suomen markkinoilla.

”Toimimme Wilnorin jälleenmyyjänä aina vuoteen 2000. WiLabLIMS-järjestelmä oli mukavasti muokattavissa ilman koodausta ja auttoi näin Software Pointia nopeaan kasvuun Suomessa”, Pokkinen kertoo.

Maailmalta leveämmät hartiat

Vuosituhannen vaihteeseen mennessä myös Software Pointin asiakkaiden toiveet olivat kasvaneet reippaasti. Oli aika etsiä isompi ja laajempi järjestelmä.

”Siinä vaiheessa löysimme LabVantagen, jonka kanssa solmimme jälleenmyyntisopimuksen. Tämä sopimus kattoi Suomen lisäksi myös Pohjoismaat”, Pokkinen kertoo.

Merkittävän askeleen Software Point otti vuonna 2001, kun sille tuli mahdollisuus ottaa haltuun Wilnorin pohjoismainen toiminta.

”Tuolloin meillä oli ensimmäistä kertaa toimipaikkoja Ruotsissa ja lisäksi henkilöstöä myös Norjassa ja Tanskassa. Lähdimme näin toimimaan pohjoismaisena yrityksenä sekä WiLabLIMS- että LabVantage-ohjelmistoilla.”

Kansainvälistyminen ja voimakas kasvu herätti tarpeen saada liiketoiminnalle leveämmät hartiat, mikä johti Software Pointin liittymiseen LabVantage-konserniin vuonna 2011.

”Siitä lähtien olemme toimineet osana LabVantagea mutta edelleen nimellä Software Point.”

Pohjoismaiden johtava asiantuntija

Nykyään Software Point on LIMS-maailman johtava asiantuntija Pohjoismaissa. Yli puolet yrityksen asiakkaista tulee muualta kuin Suomesta.

”Olemme ylpeitä osaamispohjastamme ja siitä, että olemme kyenneet kehittämään omia ohjelmistojamme, jotka ovat nyt kansainvälisessä levityksessä”, Marjut Pokkinen hymyilee.

Toimitusjohtaja uskoo, että Software Pointin menestyksen salaisuus on sen henkilöstön monipuolinen osaaminen.

”Meillä on asiakastiimeissä paljon työntekijöitä, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet laboratoriossa. Tietotekninen asiantuntemus yhdistettynä ymmärrykseen asiakkaan maailmasta tekee erinomaisen kokonaisuuden.”

Laboratorioalan tuntemus synnyttää ennen kaikkea luottamusta ja pitkäaikaisia asiakassuhteita.

Henkilöstölle tämä puolestaan luo tunteen työn merkityksellisyydestä.

”Meidän työmme mahdollistaa sen, että muut menestyvät omassa työssään. Se antaa motivaatiota ja innon, joka näkyy kaikessa mitä teemme.”

 

Software Point

  • Perustettu 1992 Espoossa.
  • Liikevaihto 2021 noin 14 miljoonaa euroa.
  • Työntekijöitä 112.
  • Toimipisteet: Espoo, Lund, Linköping, Tukholma ja Oslo.
  • Tuotteet: LIMS-järjestelmät, laboratorion tiedonhallintajärjestelmät, laadunvalvonta, toiminnanohjaus, laiteliitännät, Business intelligence.
  • Tutustu kotisivuihimme.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia