Etsinnässä ekologiset materiaalit sorateiden pölynsidontaan – osallistu kilpailuun

Sorateiden pölynsidontaan haetaan uusia biopohjaisia, ympäristöä säästäviä vaihtoehtoja.

Etsittävien ekologisten materiaalien tulee sitoa tehokkaasti pölypartikkeleita toisiinsa teiden pintakäsittelyssä tai muodostaa tienpintaan kalvo. Materiaalit eivät saa olla haitallisia pohjavedelle tai muulle ympäristölle.

Haku on päällä innovaatiokilpailussa, jonka toteuttaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämä BioPaavo yhdessä Kasvu Openin kanssa. Hackathon-kisan toimeksiantajana on rakennuskonserni YIT.

”Uusia vaihtoehtoisia materiaaleja voi löytyä esimerkiksi teollisuuden sivuvirroista”, sanoo YIT Suomi Oy:n kehityspäällikkö Turkka Mäkilä.

”Tarve vaihtoehtoisille ratkaisuille on suuri, koska ympäristöarvot korostuvat koko ajan enemmän teiden kunnossapidon asiakkailla.”

Toiveena myös pitkäaikaisempi vaikutus

Sorateiden pölynsidontaan hyödynnetään tätä nykyä suoloja, joiden käyttöä pyritään kuitenkin vähentämään niiden ympäristövaikutusten takia.

Suomessa on kaikkiaan noin 100 000 kilometriä soratiestöä, jonka huoltamiseen kuluu vuosittain 50 000 tonnia pölynsidontamateriaaleja. Eniten käytetty aine on kalsiumkloridi, joka sitoo kosteutta.

Uudet vaihtoehtoiset materiaalit voisivat myös parantaa teiden pinnan rakennetta. Näin niiden vaikutus olisi pitkäaikaisempi ja kestäisi jopa vuosia. Tämä vähentäisi teiden tasauskertoja ja käsittelytarvetta, mikä toisi kustannustehokkuutta.

”Odotamme, että hackathonissa pääsemme yhteistyöllä, rohkeasti ja innovatiivisesti kohti uusia ratkaisumalleja sorateiden pölynsidontaan”, Mäkilä sanoo.

”YIT on kiinnostunut osoittamaan potentiaalisille yhteistyökumppaneille pilottikohteen, missä vaihtoehtoisia menetelmiä voidaan testata ja pilotoida yhteistyössä.”

Katse kemianteollisuuden sivuvirtoihin

Jamk Biotalousinstituutin johtavan asiantuntijan Annimari Lehtomäen mukaan uusia ratkaisuja pölynsidontaan voi löytyä esimerkiksi metsä-, kemian-, elintarvike-, rakennus- tai energiateollisuuden sivuvirroista.

Hackathon-kilpailu tarjoaa mahdollisuuden uudelle liiketoiminnalle ja pitkäkestoiselle yhteistyölle toimeksiantajayrityksen kanssa.

”Finalistit saavat monialaisen asiantuntijatiimin sparraajiksi ratkaisujen hiomisessa, eikä pidä unohtaa verkostoja, jotka hackathonissa rakentuvat.”

Kilpailuun on aikaa ilmoittautua 9. lokakuuta 2022 saakka. Sen jälkeen valitaan tiimit, jotka pääsevät varsinaiseen hackathoniin. Voittaja tai voittajat valitaan 17. marraskuuta. Kilpailuohjeet löytyvät täältä.

(Kuva Adobe Stock) Suomessa on sorateitä noin 100 000 kilometriä, joten pölynsidontamateriaaleja tarvitaan suuria määriä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia