Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaana Vapaavuori ja tutkijatohtori Konstantinos Daskalakis ovat saaneet EU:n tutkimusneuvoston ERC:n starting grant -apurahat.
Molemmat apurahat ovat 1,5 miljoonan euron suuruiset, ja ne myönnettiin viiden vuoden tutkimushankkeisiin.
Jaana Vapaavuori tutkii toiminnallisia, ympäristön muutoksiin reagoivia kuituja.
Niistä tehdyistä materiaaleista voidaan kehittää esimerkiksi ikkunankaihtimia, jotka reagoivat lämpötilaan automaattisesti.
Maatalouden tarpeisiin voitaisiin vastaavasti tehdä säätilaan mukautuvia suojapeitteitä.
Vapaavuori hyödyntää työssään lankatekniikoita, joiden avulla voidaan toteuttaa huomattavasti monimutkaisempia rakenteita kuin yleisesti käytetyillä kudonta- ja neulontatekniikoilla.
”ERC-rahoitus mahdollistaa vielä alkuvaiheessa olevan tutkimuksen, jolla on kuitenkin suuri potentiaali älykkäiden, energiaa säästävien ja ympäristön kanssa vuorovaikuttavien sovellusten kehittämisessä”, Vapaavuori sanoo Aallon tiedotteessa.
Ympäristölle turvallisia woled-valoja
Konstantinos Daskalakis taas pyrkii saamaan aikaan uudenlaisia, kirkkaita, edullisia ja tehokkaita woled-valoja.
Nykyiset woled-valot ovat sekä kalliita että tehottomia. Lisäksi niiden materiaalina käytetään usein harvinaisia raskasmetalleja, ja niiden valmistusprosessit ovat hankalia.
Daskalakis kehittää orgaanisia eli hiilipohjaisia woledeja, joiden valmistaminen on ympäristölle hellävaraisempaa ja jotka voidaan käytön jälkeen hävittää turvallisesti.
”Erityinen osaamisalueeni on fotoniikassa ja valoa säteilevissä materiaaleissa, joiden avulla pyrin ratkaisemaan woled-valoihin liittyviä haasteita”, Konstantinos Daskalakis kertoo. Kuva: Mikko Raskinen
ERC myöntää rahoitusta korkeatasoiseen ja uraauurtavaan tutkimukseen. Starting grantin voi saada erittäin lupaava nuori tutkija, jonka tohtorintutkinnosta on kulunut 2–7 vuotta.
(Pääkuva: Kristina Vialimaa) Jaana Vapaavuori selvittää, kuinka toiminnallisista kuiduista tehdyt tekstiilit vaihtavat väriä tai liikkuvat valon tai lämpötilan mukana.