EU:n jäsenmaat, Euroopan parlamentti ja EU-komissio ovat vihdoin päässeet sopuun unionin uudesta akkuasetuksesta, joka korvaa nykyisen paristo- ja akkudirektiivin.
Asetus merkitsee pienimuotoista mullistusta paristojen ja akkujen sääntelyssä.
Esimerkiksi käytettyjen pienakkujen keräystavoite nousee vuosikymmenen loppuun mennessä nykyisestä 45 prosentista 73 prosenttiiin.
Autojen käyttövoima-akut ja muut isot akut pyritään kierrättämään sataprosenttisesti.
Arvokkaille materiaaleille omat tavoitteet
Kokonaisten akkujen kierrätystavoitteiden lisäksi akkujen arvokkaimmille materiaaleille tulee omat, erilliset materiaalikohtaiset talteenottotavoitteeensa.
Akkujen valmistajille puolestaan asetetaan velvoite hyödyntää akussa määräosuus kierrätysraaka-aineita, jotka erotellaan akkujätteestä uusiokäyttöön.
Myös raaka-aineiden vastuullinen hankinta korostuu, mikä on eduksi erityisesti suomalaiselle akku- ja raaka-ainetuotannolle.
Akkuvalmistajien toinen uusi velvollisuus on ilmoittaa akkujen elinkaaren mittainen hiilijalanjälki.
Kännykkä- ja vastaavien pienakkujen vaihtaminen ja asentaminen tuotteeseen helpottuu.
Akkupassi seuraa tuotetta koko sen elinkaaren ajan
Akkuihin liitettävän tuotetiedon määrä kasvaa uuden asetuksen myötä merkittävästi.
Muun muassa sähköautojen akkuihin tulee digitaalinen tuote- ja käyttöhistoriaseloste eli akkupassi. Passi seuraa akkua koko sen elinkaaren ajan, mikä helpottaa sekä korjaamista että kierrättämistä.
Lisäksi asetus helpottaa kännykkä- ja vastaavien pienakkujen vaihtamista ja asentamista.
Tuotanto moninkertaistuu, lait pidettävä ajan tasalla
Uudistuksella EU haluaa edistää kiertotalouden mukaista akkumateriaalitaloutta ja vastata lainsäädäntötarpeeseen, jonka liikenteen ja muun yhteiskunnan sähköistyminen aiheuttaa.
Akkuasetus on vielä hyväksyttävä virallisesti europarlamentissa ja jäsenmaiden ministerineuvostossa.
Maailman talousfoorumi arvioi, että akkujen tuotanto pitää lähivuosina 19-kertaistaa, sillä taistelu ilmastonmuutosta vastaan edellyttää bensiinistä, dieselistä ja muista fossiilisista polttoaineista luopumista.
(Kuva Pixabay) Akkusääntelyn uudistus on osa EU:n vihreää siirtymää. Akkumateriaalitalous halutaan osaksi kiertotaloutta ja akkujen raaka-aineet mahdollisimman suurelta osin kierrätyksen piiriin.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.