Ilmakehän pienhiukkasten, pilvien ja hivenkaasujen eurooppalaisen tutkimusverkoston Actrisin päämaja sijoitetaan Helsinkiin. EU-komissio päätti asiasta huhtikuussa myönnettyään Actrisille virallisen statuksen.
Actris-tutkimusverkosto tuottaa EU:n jäsenvaltioille monipuolista havaintoaineistoa ilmakehän tilasta ja prosesseista. Data tukee tiedepohjaista päätöksentekoa alueellisesti, kansallisesti ja koko Euroopassa.
Euroopan komission päätös tunnustaa Actris eurooppalaiseksi tutkimusinfrastruktuuriksi (European Research Infrastructure Consortium, Eric) antaa verkostolle vakaan oikeudellisen rakenteen.
”Actrisin kautta laaja tiedeyhteisö voi nyt toimia tehokkaasti yhdessä yhtenä organisaationa. Voimme tarjota entistä kattavammin palveluita monenlaiseen tieteelliseen, teknologiseen ja innovaatiolähtöiseen toimintaan”, kuvailee Actrisin väliaikainen johtaja Eija Juurola Ilmatieteen laitoksesta.
Suomella vahva asema
Suomi on koko tutkimusinfrastrukturin koordinoijana keskeisessä asemassa.
”Päämajan sijoittaminen Suomeen on merkki tunnustuksesta Suomen panokselle ilmakehätieteissä ja osaamisestamme yleiseurooppalaisten tutkimusinfrastruktuurien kehittämisessä, käytössä ja hallinnassa”, sanoo Helsingin yliopiston professori Tuukka Petäjä.
Petäjä johtaa Actris Suomea, johon kuuluvat Helsingin yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen lisäksi Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot.
Actrisin päämaja toimii jo osittain Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella. Täydellä teholla se aloittaa kesällä 2023.
Actris Suomella on useita havaintoasemia Itämeren ja Lapin välisellä alueella ja myös esimerkiksi Etelämantereella. Suomalaisia asemia hyödynnetään parhaillaan yli 30 kansainvälisessä tutkimushankkeessa.
Euroopan Actris-verkostossa ovat tätä nykyä mukana Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Italia, Itävalta, Kypros, Norja, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. Myös Iso-Britannia ja Kreikka ovat aikeissa liittyä siihen.
(Kuva Ilmatieteen laitos)
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.