FineCell jalostaa havusellusta sidosaineita kauneustuotteisiin – Metsä Group investoi ruotsalaiseen startupiin

Metsä Group on tehnyt sijoituksen FineCellOx AB -yhtiöön, joka on kehittänyt uuden sellunkäsittelyteknologian ja sellupohjaisen biomateriaalin.

Kyseessä on Metsä Groupin toinen investointi ruotsalaiseen startupiin. Yrityksen juuret ovat Tukholman teknillisessä korkeakoulussa KTH:ssa tehdyssä tutkimustyössä.

Havusellu jalostuu uudella FineCell-teknologialla biomateriaaliksi, jota voidaan käyttää sekä jauheena että vesiliuoksena eli hydrogeelinä.

Kevyt, läpinäkyvä CellOx-niminen materiaali sitoutuu helposti muihin yhdisteisiin, joten se toimii erinomaisena sidosaineena esimerkiksi aurinko- ja ihovoiteissa sekä maaleissa.

Biohajoava materiaali syntyy jopa 90 prosenttia pienemmällä energiamäärällä kuin muut vastaavat selluloosatuotteet.

”Metsä Spring on täydellinen kumppani”

Metsä Groupin innovaatioyhtiön Metsä Springin johtama rahoituskierros koostuu sijoittajaryhmästä, johon kuuluvat EIT InnoEnergy ja yrityksen perustaja.

FineCell käyttää noin miljoonan euron siemenrahoituksen osaamisensa vahvistamiseen, yhteistyöhön potentiaalisten asiakkaiden kanssa ja mahdollisen koetehtaansa suunnitteluun.

”Metsä Spring näkee innovaatiossamme potentiaalia ja on meille täydellinen kumppani, koska heillä on tietotaitoa tuotantolaitosten, etenkin erilaisten koelaitosten suunnittelusta, rakentamisesta ja toiminnasta”, sanoo FineCellin toimitusjohtaja ja osaomistaja Peter Axegård.

”Tämän lisäksi heillä on vahva yhteys puuraaka-aineeseen liitettynä pyrkimykseen valmistaa puusta erilaisia korkean lisäarvon tuotteita.”

Koetuotannon kautta kohti kaupallista tehdasta

Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn kertoo suomalaisyhtiön seuranneen FineCelliä jo jonkin aikaa.

”Olemme kiinnostuneita kaikista teknologioista, jotka mahdollistavat havusellun jatkojalostuksen korkeamman lisäarvon tuotteiksi. FineCellin teknologia ja tuote erottuvat selvästi edukseen, mikä tekee siitä meille erityisen kiinnostavan kumppanin”, von Weymarn sanoo.

FineCellin tavoitteena on saada koetehtaan suunnittelu valmiiksi investointipäätöstä varten vuoden 2024 loppuun mennessä.

Yhtiö aikoo aloittaa laajemman mitan koetuotannon vuoden 2025 aikana. Täysimittaisen kaupallisen tuotannon on tarkoitus käynnistyä vuonna 2027.

(Kuva FineCell) FineCellin uusi biomateriaali voi korvata fossiilisia raaka-aineita esimerkiksi kosmetiikassa ja terveystuotteissa.

Lue myös:

Startup puhdistaa sisäilmaa ja taideteoksia sellupohjaisella materiaalilla – Metsä Group teki sijoituksen

Palkittu Niklas von Weymarn on tulkki tutkimuksen ja yritysmaailman välissä

Fortumin ja Metsä Groupin jättihanke – sellusta uusia biotuotteita


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia