FinVectorin viruspohjainen geenilääke otti ison askeleen USA:ssa

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on hyväksynyt suomalaisen FinVector Oy:n kehittämän uuden syöpälääkkeen käyttöön. Lääkkeellä hoidetaan pinnallista virtsarakon syöpää.

Geenihoitolääke hyödyntää niin sanottua virusvektoria, eli se kuljetetaan kohteeseensa viruksen kyydissä. Täsmälääke tarjoaa vaihtoehdon virtsarakon poistoleikkaukselle. Suomalaisuutuus on lajissaan ensimmäinen.

Yhtiö kuvailee FDA:n hyväksyntää ”merkittäväksi virstanpylvääksi” lääkkeen tuomisessa markkinoille.

Geenilääkkeitä on tutkittu ja kehitetty vuosikymmeniä. Työ alkaa vihdoin kantaa hedelmää, sillä lääkkeitä kyetään nyt tuottamaan kaupallisessa mitassa.

”Adenoviruspohjaiset geeniterapialääkkeet, joiden kehittämisessä ja valmistamisessa kuopiolainen FinVector Oy on edelläkävijä, voivat tarjota erittäin tehokkaita hoitoja sairauksiin, joihin ei vielä ole hoitoja”, korostaa professori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta.

Ylä-Herttuala on vuonna 1993 startanneen FinVectorin perustaja. Enää hän ei kuulu yrityksen omistajiin mutta toimii yhä sen konsulttina. Yhtiön nykyinen omistaja on Ferring Ventures -konserni.

Omalla toiminta-alueellaan FinVector on maailman johtava biolääkeyritys.

Uusi tehdas käyntiin ensi vuonna

FinVector rakentaa parhaillaan Kuopion Savilahteen entisten toimitilojensa viereen uutta 24 000 neliömetrin kokoista yksikköä, johon tulee lähes 800 neliömetrin puhdastilat. Tuotannon lisäksi yksikköön sijoittuu laboratorioita ja varastoja.

Yhtiön arvion mukaan uudesta laitoksesta tulee kapasiteetiltaan yksi maailman suurimmista viruslääkeyksiköistä, joissa käytetään käytetään Pall Corporationin iCELLis-valmistusalustaa.

Uuden yksikön on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2024 aikana.

Päivi Ikonen

(Kuva FinVector) FinVector työllistää nykyisin reilut 330 ammattilaista. Määrän odotetaan lähivuosina nousevan yli 500 henkeen.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia