Fortum aloitti kaukolämmön tuotannon kotimaisella bioöljyllä

Energiayhtiö Fortum on käynnistänyt kaukolämmön tuottamisen suomalaisella pikapyrolyysibioöljyllä. Kotimainen bioöljy korvaa fossiilista tuontimaakaasua.

Espoon Vermon lämpölaitoksessa hyödynnettävän bioöljyn valmistaa Green Fuel Nordicin tuotantolaitos Lieksassa. Laitoksen raaka-aine on sahanpuru, jota syntyy sahojen sivuvirtana.

Lieksalaisella bioöljyllä voidaan kesäaikaan kattaa jopa viidennes Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten lämmöntarpeesta.

Vermon lämpölaitoksessa on aiemmin käytetty pyrolyysiöljyä, ja sen laitteisto oli osin jo valmiiksi soveltuva uuden lämmönlähteen hyödyntämiseen.

Lieksalaisyhtiö tähtää maailmalle

Bioöljyllä ei tätä nykyä juurikaan tuoteta kaukolämpöä muualla Suomessa. Fortum ryhtyi testaamaan sen käyttöä toukokuussa 2022.

”Meillä Suomessa on paljon osaamista ja innovaatiokykyä, joita tarvitaan erityisesti näinä poikkeuksellisina aikoina”, sanoo Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan vetäjä Timo Piispa.

”Olen iloinen, että löysimme kumppaniksi kotimaisen Green Fuel Nordicin, jolla on valmius kehittää kanssamme kestävää kaukolämmön tuotantoa.”

Green Fuel Nordic (GFN) pyrkii kasvamaan merkittäväksi kansainväliseksi pikapyrolyysibioöljyn tuottajaksi.

”Kuluneen vuoden aikana kotimaisten yhtiöiden lisäksi useat kansainväliset öljy-yhtiöt ovat tehneet onnistuneita koeajoja valmistamallamme bioöljyllä”, kertoo GFN:n toimitusjohtaja Antti Wilkman.

(Kuva Fortum) Bioöljyn käytöstä kaukolämmöntuotannossa tuli taloudellisesti kannattavaa polttoainehintojen voimakkaan nousun jälkeen, Fortum kertoo.

Aiheesta aiemmin:

Ylijäämäpuu muuntuu bioöljyksi Lieksassa

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia