Fortum kierrättää datakeskusten hukkalämmön – hankkeelle liki 20 miljoonan EU-tuki

Energiayhtiö Fortum on saanut 19,4 miljoonan euron EU-tuen hankkeelleen, jossa yhtiö kierrättää datakeskusten päästötöntä hukkalämpöä kaukolämmöksi. Tuen myönsi työ- ja elinkeinoministeriö.

Hukkalämpö syntyy datakeskuksissa Espoossa ja Kirkkonummella.

”Microsoftin suunnittelemien datakeskusten hukkalämmön kierrättäminen korvaa hiili-, kaasu- ja puupohjaista tuotantoa ja on olennainen osa hiilineutraalin kaukolämmön toimittamista asiakkaillemme Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa tämän vuosikymmenen lopulla”, kertoo johtaja Ilkka Toijala Fortumin Suomen Heating and Cooling -liiketoiminnasta.

”Sähköpohjaisen tuotannon ansiosta voimme sulkea Suomenojan viimeisen hiiliyksikön vuonna 2025,”

Datakeskuksista saatava, polttavaa tuotantoa korvaava hukkalämpö kattaa tulevaisuudessa noin 40 prosenttia kaikesta Fortumin asiakkaiden kaukolämpötarpeesta. Kierrätyslämmön ansiosta tuotannon hiilidioksidipäästöt putoavat noin 400 000 tonnia.

Koko potentiaali käyttöön

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi jo vuonna 2021 hankkeen ensimmäiselle vaiheelle tukea, joka oli tarkoitettu yhteensä 60 megawatin lämpöpumppulaitosten rakentamiseen Espoon Hepokorven ja Kirkkonummen Kolabackenin datakeskusalueille.

Nyt saadun uuden EU-tuen avulla datakeskusalueille suunniteltuja lämpöpumppulaitoksia laajennetaan vastaamaan keskusten koko hukkalämpöpotentiaalia.

Lisäksi alueille rakennetaan ilma-vesilämpöpumppuja nopeuttamaan lämmöntuotannon aloittamista sekä sähkökattilakapasiteettia myös datakeskuksista riippumattomaan lämmöntuotantoon.

Vuoden 2023 aikana käynnistyy myös runkoputkiyhteyden rakentaminen datakeskusalueiden ja kaukolämpöverkon välille.

Kirkkonummen datakeskuksen asemakaava on hyväksytty ja lainvoimainen. Lämmöntuotanto datakeskusalueilta alkaa pääasiassa ilma-vesilämpöpumpuilla ja sähkökattiloilla vuoden 2025 lopulla.

(Kuva Fortum) Fortumin lämmönkierrätyshanke on merkittävä askel vihreässsä siirtymässä.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia