Fortum on kehittänyt uuden, tehokkaan maaperän puhdistusteknologian, jota se testaa parhaillaan Tanskassa. Suomalaisyhtiö yrittää putsata pahasti saastuneen maa-alueen nimeltä Groyne 42.
Pohjanmeren rannalla sijaitseva alue on vuosikymmeniä ollut ratkaisematon ongelma. Maaperän ovat pilanneet elohopea ja torjunta-aineet.
Fortum kokeilee Mops-teknologiaansa (Multi-purpose on-site phase separator) elohopean ja torjunta-aineiden saastuttaman hiekan puhdistamiseen nyt ensimmäistä kertaa. Yhtiö uskoo menetelmän tepsivän.
Hiekka puhtaaksi ja uudelleen käyttöön
Paikalle viedyn puhdistuslaitoksen on määrä siivota lokakuuhun mennessä noin 90 tonnia hiekkaa.
Fortumin mukaan 95 prosenttia hiekasta saataneen niin puhtaaksi, että se kelpaa kierrätykseen, esimerkiksi tienrakennukseen.
Puhdistusprosessissa syntyvä kierrätykseen kelpaamaton aines erotetaan hiekasta ja toimitetaan poltettavaksi Fortumin Nyborgin-laitokseen.
Puhdistusteknologiasta on saatu lupaavia tuloksia laboratoriokokeissa ja pienen mittakaavan testeissä.
”Olemme onnistuneet erottamaan torjunta-ainejäämät täysin ja puhdistamaan hiekan niin hyvin, että elohopeapitoisuudet jäävät mitta-asteikon alapuolelle”, kertoo Jens Peter Rasmussen, joka vastaa Fortumin Tanskan vaarallisen jätteen liiketoiminnasta.
Kokeillaan myös tuhkaan ja jätevesilietteeseen
Mops-teknologian ytimenä toimii reaktori, jossa pilaantunut aines huuhdellaan käsittelyliuoksella. Haitalliset ainesosat jäävät liuokseen.
Prosessin seuraavassa vaiheessa liuoksen haitalliset ainesosat saostuvat lietteeseen. Puhdistettu liuos hyödynnetään uudelleen prosessivetenä.
Tekniikka sopii myös muuhun käyttöön. Hiekan putsaamisen lisäksi Fortum testaa sitä metallien talteenottoon lentotuhkasta ja fosforin erottamiseen jätevesilietteestä.
Jos teknologia toimii niissäkin, yhtiö odottaa sen nousevan merkittävään rooliin ympäristöongelmien ratkaisussa ja kiertotaloudessa.
Toksisen jätteen saastuttama Groyne 42 -alue sijaitsee Harboøre Tangessa Keski-Jyllannissa. Kuva: Wikipedia