Fortumille uusi hydrometallurginen akkujen kierrätyslaitos Harjavaltaan

Energiakonserni Fortum rakentaa Harjavaltaan uuden, viimeisintä teknologiaa hyödyntävän hydrometallurgisen akkukierrätyslaitoksen. Investoinnin arvo on noin 24 miljoonaa euroa.

Fortumilla on jo Harjavallassa teollisen mitan pilottilaitos, jonka kierrätysmenetelmä on hydrometallurginen. Uusi, vuonna 2023 valmistuva laitos kasvattaa yhtiön prosessointi- ja kierrätyskapasiteettia merkittävästi.

Uuden laitoksensa ansiosta Fortum kykenee käsittelemään valtaosan Euroopassa käytöstä poistuvista sähköajoneuvojen akuista.

Yhtiön kierrätysprosessissa saadaan hyötykäyttöön sekä litiumakkujen arvokkaat metallit että akkujen valmistusketjun erilaiset jätejakeet.

Akut puretaan ja käsitellään ensin mekaanisesti Fortumin Ikaalisten tuotantolaitoksessa, jossa ne murskataan ja erotetaan jakeisiin, kuten metalleihin, muoveihin ja mustaksi massaksi.

Musta massa toimitetaan Harjavallan laitokseen, jonka hydrometallurgisessa prosessissa tuotetaan kierrätetyistä materiaaleista muun muassa litiumia, nikkeliä, kobolttia ja mangaania uusia akkuja varten.

”Harjavallan uusi laitos tulee luomaan alueelle noin 30 työpaikkaa lähivuosina, mutta sen toiminta voi kasvaa Euroopan-laajuiseksi. Valmistuttuaan se on markkinoiden suurin akkumetallien kierrätyslaitos”, kertoo Fortumin jäte- ja kierrätysliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa.

Havainnekuva: Fortum

Aiheesta aiemmin:

Fortum avaa mekaanisen akkujen kierrätyslaitoksen


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia