Fortumin kierrätysmuovin hiilijalanjälki lähestyy jo nollaa

Fortumin kierrätysmuovin hiilijalanjälkitutkimuksen toteutti asiantuntijayritys Etteplan. Tulokset vahvisti Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Tuore selvitys on jatkoa vuonna 2019 toteutetulle elinkaariarvioinnille, jossa tutkittiin Fortum Circo -kierrätysmuovin ympäristövaikutuksia, muun muassa hiilijalanjälkeä.

Selvityksessä laskettiin kaikki kierrätyksen hiilidioksidipäästöt aina kuluttajan lajittelemasta muovipakkauksesta sen päätymiseen valmiiksi kierrätysmuoviraaka-aineeksi.

Aiempaan tutkimukseen verrattuna tulokset osoittavat, että Fortumin muovinkierrätyksessä on otettu useita harppauksia eteenpäin. Yhtiön Riihimäen-muovijalostamon toimintaa on tehostettu ja tuoteportfolioon lisätty uusia muovimateriaaleja.

Tuotannon tehostamisen ansiosta peruslaatujen hiilijalanjälki on nyt jopa 70 prosenttia pienempi kuin neitseellisen muovin. Vuonna 2019 prosenttiluku oli noin 50.

Kun otetaan huomioon materiaaliin sitoutunut biogeeninen nettohiili, sellukuitutäytteisten uusiomuovien hiilijalanjälki laskee jopa nollaan tai sen alle.

Eri laatuja eri käyttökohteisiin

Fortum Circo on suomalaisilta kerätyistä kuluttajamuovipakkauksista valmistettu uusiomuovimateriaalien sarja, joka koostuu LDPE-, HDPE- ja PP-muoveista.

Eri muovilaaduilla on erilaisia käyttökohteita. Kun muoviin lisätään esimerkiksi sellukuitua, materiaalista tulee jäykempää ja lujempaa. Tällaista kierrätysmuovia voidaan hyödyntää teknisesti vaativammissa sovelluksissa.

(Kuva Fortum) Riihimäen muovijalostamon valmistamista kierrätysmuovirakeista syntyy uusia muovituotteita.

Lue myös:

Kotitalouksen muovipakkausjäte muuntuu pihakompostoriksi

Uusiomuovituoli toimii kuin Lasse Virén – kaaduttuaan nousee taas pystyyn

Käytetyt muovipakkaukset saavat uuden elämän kojerasioissa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia