Fossiilisen muovin korvaaminen on ilmaston kannalta aina kannattavaa

Biopohjainen vaihtoehto on fossiiliseen muoviin verrattuna ympäristöllisesti aina paras vaihtoehto.

Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja VTT:n laajasta tutkimusraportista.

”Keskeinen tulos oli, että biopohjaisilla tuotteilla saadaan selkeitä ilmastohyötyjä, olipa kyseessä käytöltään lyhytikäinen salaattipakkaus tai pitkäikäinen rakennuseriste”, kertoo Luken tutkimusprofessori Ilkka Leinonen.

Tärkeää hänen mukaansa on se, että materiaali on helppo kierrättää ja että se hyödynnetään täysimääräisesti.

Tutkimuksessa selvitettiin, millaisilla pakkaamisen, rakentamisen ja maatalouden ratkaisuilla voidaan vähentää fossiilisen muovin käyttöä ja ympäristön roskaantumista niin, ettei samalla lisätä muita ympäristövaikutuksia.

Menetelmänä käytettiin elinkaariarviointia (LCA), joka soveltuu tuotekohtaisten ympäristövaikutusten globaaliin tarkasteluun.

Hidasteet mahdollista selättää

Fossiilista muovia korvaavien materiaalien laajamittaisessa käytössä on vielä monia hidasteita, kuten materiaalien korkea hinta ja rajoitettu saatavuus.

Lisäksi nykyinen muovinkierrätysprosessi asettaa esteitä materiaalien kierrätykselle uusiksi tuotteiksi.

”Ratkaisuissa kannattaa keskittyä niihin materiaaleihin ja käyttökohteisiin, joissa on saavutettavissa näkyviä tuloksia kustannustehokkaasti kestävästi tuotetuilla materiaaleilla”, Leinonen sanoo.

”Tuotteiden helppo kierrätettävyys lisää ympäristöhyötyjä selvästi enemmän kuin esimerkiksi niiden polttaminen, vaikka energia saataisiin talteen.”

Esimerkiksi ruokapakkauksiin sopivia korvaavia biopohjaisia muovilajeja ja kuitupohjaisia materiaaleja on jo tarjolla useita.

Kuitupohjaiset ratkaisut vähentävät muoviroskaa, sillä kuituosa on kierrätettävä ja luonnossa hajoava. Kuitu ei myöskään tuota mikromuovia.

Uusiutuvien, biopohjaisten pakkausmateriaalien polttaminen käytön jälkeen ei aiheuta fossiilisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Tarkastelussa monipuoliset muovituotteet

Tutkimuksen tuoteryhmät olivat kertakäyttöinen muovinen salaattipakkaus, yksittäispakattu makeistuote, polystyreenistä valmistettu eristelevy, suojamuovi betonille tai puurakenteelle sekä kateviljelyn katepeite.

Tarkastelussa arvioitiin muun muassa korvaavien materiaalien ja ratkaisujen käytön potentiaalia fossiilisen muovin korvaajina, materiaalien käytettävyyttä ja käyttökohteiden rajoituksia, materiaalien ja niitä sisältävien tuotteiden ominaisuuksia ja vaikutuksia ympäristön kannalta, kierrätettävyyttä sekä suhdetta SUP-direktiiviin.

SUP on muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämistä koskeva EU-direktiivi.

Perinteistä muovia korvaavat materiaalit ja ratkaisut -hanketta rahoitti ympäristöministeriö. Aiheesta tehdään myös erillinen politiikkasuositus.

(Kuva Adobe Stock) Esimerkiksi salaatin pakkaaminen muuhun kuin fossiiliseen muoviin on aina ympäristöteko.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia