Kehitysvaiheessa oleva optinen anturi integroituna joustavaan älylaastariin. Kuva: VTT.

Fotoniikan marssia lääketieteellisiin laitteisiin kiihdytetään – VTT johtaa kansainvälistä hanketta

Vallankumouksellinen lääketieteellinen diagnostiikka, kirurgiset työkalut ja fotoniikkaan perustuvat terapeuttiset sovellukset voivat parantaa kuluttajien elämää jo lähivuosina.

Siihen tähtää VTT:n koordinoima PhotonMed-hanke, joka vauhdittaa tutkimusinnovaatioiden käyttöönottoa teollisessa tuotannossa.

Projektiin osallistuu 39 kumppania yhdeksästä maassa. EU-rahoitteisen hankkeen budjetti on 32 miljoonaa euroa.

Fotoniikan edistysaskeleet tuovat mukanaan yksilöllisemmän, tarkemman ja nopeamman hoidon ja paremmat hoitotulokset. Lisäksi ne lisäävät terveydenhuollon tehokkuutta.

Mallia pilottilinjalta

”Perinteisesti tutkimuksen ja valmistuksen välinen kuilu on ollut merkittävä este fotoniikan innovaatioiden käyttöönotolle lääketieteellisissä sovelluksissa”, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Jussi Hiltunen.

Kun otetaan huomioon lakisääteiset hyväksyntäprosessit, alan keksintöjen markkinoille saattaminen kestää vuosia, mikä johtaa korkeisiin kustannuksiin.

”PhotonMed-projektilla pyritäänkin kuromaan kuilua umpeen ja vauhdittamaan kaupallistamista luomalla teollisten toimitusketjujen rakenteita ja hyödyntämällä pilottilinjan tutkimus- ja kehitysmallia.”

Kuituoptiikasta mikrofluidistiikkaan

Hankkeen tutkimustyö validoidaan loppukäyttäjäyritysten johtamien 16 pilottitapauksen kautta.

Niissä käytettäviin fotoniikan teknologioihin kuuluvat valonlähteet, integroitu optiikka, kuituoptiikka, pakkaustekniikat, mikrofluidistiikka ja lukijalaitteistot.

Pilottilinjan toimintamallia ja eri toimijoiden tutkimusinfrastruktuureja hyödyntävä hanke pyrkii varmistamaan, että uudet teknologiat täyttävät tiukat sääntelyvaatimukset.

Tämä auttaa yrityksiä viemään tutkimus- ja kehitystyön saavutuksia tuotantoon aiempaa nopeammin.

Fotoniikan tutkimustuloksia urheilukelloihin

Hankkeessa on mukana muun muassa urheilukelloistaan tunnettu suomalainen Polar.

”Puettavan teknologian edelläkävijänä pidämme PhotonMed-projektia erittäin kiinnostavana”, sanoo Polarin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ismo Savikoski.

”Odotamme innolla, millaisia fotoniikan tutkimustuloksia voitaisiin tuoda uusina ominaisuuksina urheilu- ja kuntoilukelloihimme sekä hyvinvointiratkaisuihimme.”

Lue myös:

Puettavat anturit seuraavat potilaan tilaa – uusi tutkimushanke tähtää entistä tarkempiin mittausmenetelmiin

Fotoniikka tulee diagnostiikan laitteisiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia