Hörbyn biokaasulaitos tulee aivan E22-tien tuntumaan, mikä on kuljetusten kannalta ihanteellista. Havainnekuva: Gasum.

Gasum suunnittelee suurta biokaasulaitosta Ruotsin Hörbyhyn – lannan käyttö raaka-aineena tuo mittavat päästövähennykset

Biokaasulaitoksen valmistelutyöt Hörbyn kunnassa etenevät jo vauhdilla. Gasum pystyttää Ruotsiin kaikkiaan viisi suurta biokaasulaitosta lähivuosina.

Laitosviisikko on tärkeä osa yhtiön suunnitelmaa lisätä merkittävästi uusiutuvan kaasun saatavuutta Pohjoismaissa.

Laitoksista kaksi on jo rakenteilla. Göteneen valmistuva ensimmäinen laitos aloittaa kaupallisen tuotannon vuoden 2024 lopulla.

Borlängeen nousevan laitoksen työmaa on puolestaan käynnistysvaiheessa.

Hörbyn laitos on vuorossa seuraavana.

Lanta ja muut maataloustähteet kiertoon

”Hörby sijaitsee Skånen maakunnassa, jossa on hyvin paljon maanviljelyä ja karjatiloja”, kertoo Gasumin projekteista ja biokaasun tuotannosta vastaava johtaja Tor Husebø.

”Seudulla on siksi saatavilla runsaasti lantaa ja muita maataloustähteitä, joita voidaan käyttää biokaasun tuotannossa.”

Suunnitelmien mukaan laitos alkaa vuoden 2026 lopussa tuottaa 133 gigawattituntia biokaasua ja 480 000 tonnia kierrätyslannoitetta vuodessa.

Jopa sadan prosentin päästövähenemä

Jätevirroista tuotettu biokaasu on polttoaine, jonka elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat keskimäärin 90 prosenttia pienemmät kuin dieselin.

Kun raaka-aineena käytetään lantaa, päästövähenemä voi olla yli sata prosenttia, koska tällöin vältytään lannan tavanomaisessa käsittelyssä syntyviltä päästöiltä.

Lue myös:

Gasum ostaa ruotsalaisen biokaasuyrityksen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia