Geenit sanelevat, kuinka rasva palaa

Perinnöllisyystekijät määrittävät voimakkaasti sitä, kuinka tehokkaasti ihmisen elimistö käyttää rasvaa energialähteenä. Tämä käy ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta.

Tutkijoiden mukaan yhteys voi osittain selittyä myös lapsuuden ja nuoruuden kasvuympäristön vaikutuksella.

European Journal of Applied Physiology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta selviää, että identtiset kaksoset polttavat levossa rasvaa samankaltaisella teholla. Liikunnan aikana heidän rasvankulutuksensa on vielä yhtenevämpi.

Tutkimukseen osallistui 23 miespuolista identtistä kaksosparia.

Yhdeksällä miehellä oli erilaiset liikunnalliset tottumukset kuin kaksosellaan. He polttivat silti rasvaa suunnilleen samalla teholla kuin aktiivisemmat veljensä.

”Perimän yhteys rasvojen käyttöön näyttäytyi aineistossa osin jopa liikunnanharrastamista suurempana”, kertoo tohtorikoulutettava Jari Karppinen.

Tutkimuksen taustalla oli tieto siitä, että rasvan käytön tehokkuus vaihtelee voimakkaasti ihmisten välillä. Vain alle puolet vaihtelusta on kuitenkin kyetty yhdistämään eroihin elintavoissa tai kehonkoostumuksessa.

Perimän on ajateltu selittävän loput vaihtelusta, mutta tutkimusnäyttö asiasta on tähän asti puuttunut.

Perimä vaikuttaa myös sokerinsietoon

Tutkimuksessa havaittiin myös, että korkea liikunnanaikainen rasvan käytön huippuarvo oli yhteydessä alhaisempaan veren insuliini- ja glukoosipitoisuuteen sokerirasituskokeen aikana.

Tutkijoiden mukaan myös yhteys tehokkaan rasvanpolton ja sokerinsiedon välillä voi selittyä perimän vaikutuksella, koska monet geenit vaikuttavat samanaikaisesti sekä rasva- että sokeriaineenvaihduntaan.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia