Geotermistä lämpöä ensi kertaa kaukolämpöverkkoon – Vantaan Energian pilottivoimala käyntiin

Suomen ensimmäinen geotermistä lämpöä kaukolämpöverkkoon tuottava laitos on käynnistynyt Vantaan Varistolla. Laitoksen rakentamisesta vastasi Quantitative Heat.

Vantaan Energian omistamassa pilottilaitoksessa tutkitaan maalämmön mahdollisuuksia kaukolämmön tuotannossa sekä geotermisen laitoksen soveltuvuutta energiavarastoksi, joka tasaisi energian kausivaihteluja.

Puhdasta, täysin uusiutuvaa geotermistä lämpöä myös myydään maalämmöstä kiinnostuneille asiakkaille.

Uusi geolämpölaitos lisää uusiutuvan lämmön osuutta Vantaan lämmöntuotannossa ja parantaa kaupungin energiaomavaraisuutta. Laitoksen kapasiteetti on noin 1 400 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa noin 35:tä perinteistä maalämpökaivoa,

QHeatin oli alun perin tarkoitus porata yksi kahden kilometrin syvyinen kaivo, mutta suunnitelma korvattiin muun muassa kallioperän haasteiden kolmella 800 metriä syvällä kaivolla.

”Variston pilottiprojektista saimme arvokasta oppia syvien georeikien poraamisesta”, kertoo Vantaan Energian energiapalveluliiketoiminnan johtaja Matti Wallin.

”Tekniikan ja kannattavuuden osalta on vielä haasteita, mutta tämänkin projektin aikana kuljimme valtavan kehitysmatkan, ja viimeinen geolämpökaivo syntyi kuudessa viikossa.”

(Pääkuva Vantaan Energia) Sähköä ja kaukolämpöä tuottavan Vantaan Energian pääkonttori sijaitsee Tikkurilassa. Yhtiö tähtää hiilinegatiiviseksi vuoteen 2030 mennessä.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia