Glyfosaatti kertyy kanalintujen elimistöön

Maailman yleisin rikkakasvien torjunta-aine glyfosaatti kertyy viiriäisten elimistöön ja häiritsee niiden kehitystä.

Asiasta raportoivat Turun yliopiston tutkijat. He tekivät havaintonsa Suomen Akatemian rahoittamassa nelivuotisessa hankkeessa, jossa tutkittiin glyfosaatin vaikutuksia eri eliöihin.

Uusi tieto on yllättävä, sillä aiemmin on oletettu, että glyfosaatti on haitallista vain vihreille kasveille mutta turvallista eläimille.

Turkulaistutkimuksessa viiriäiset söivät vuoden ajan rehua, joka sisälsi glyfosaattia, tai vaihtoehtoisesti kontrolliruokaa.

Kävi ilmi, että sulkien kehitys viivästyi naaraslinnuilla, jotka söivät glyfosaattikäsiteltyä rehua. Lisäksi näiden lintujen munista kehittyi vähemmän poikasia.

Viiriäisten ulosteesta löytyi tutkijoiden mukaan erittäin suuria glyfosaattijäämiä. Jäämiä oli myös lintujen munissa, rintalihaksissa ja maksassa.

Tutkimuksessa paljastui myös, että naaraslinnut suosivat glyfosaattikäsiteltyä ruokaa kontrolliruuan sijaan.

Voi vaikuttaa samoin myös broilereissa

”Viiriäisillä tehtyjä kokeita ja niistä saatuja tuloksia voidaan verrata muihin kanalintuihin, kuten broilereihin sekä luonnonvaraisiin lintuihin”, sanoo dosentti Marjo Helander.

”Jos broilerintuotannossa käytetään rehua, jossa on glyfosaattijäämiä, tällä voi olla vaikutuksia ruuantuotantoketjussa.”

Helander muistuttaa, että kanankakkaa käytetään yleisesti lannoitteena puutarhoissa ja pelloilla. Jos kakassa on glyfosaattijäämiä, lannoittaminen voi vaikuttaa haitallisesti kasvien itämiseen ja kasvuun.

Tutkimuksen julkaisi Environmental Science & Technology -lehti.

(Kuva Kari Saikkonen) Viiriäisten sulat eivät kehittyneet kunnolla, jos linnut söivät glyfosaattijäämiä sisältävää rehua.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia