Haminan kaupunginjohtaja Ilari Soosalu, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen, Haminan Energian toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo, datakeskuksen johtaja Jukka Vainonen ja Googlen Suomen maajohtaja Antti Järvinen iloitsevat suurinvestoinnista. Kuva: Vesa Hovi.

Googlen miljardi-investointi – laajentaa Haminan datakeskusta ja aloittaa uuden hukkalämmön talteenottoprojektin

Hakukonejätti Google tekee Haminan datakeskuskampukseensa uuden, miljardin euron arvoisen investoinnin.

Googlen satsaukset Haminaan nousevat näin yhteensä 4,5 miljardiin euroon.

Datakeskuksen laajentamisen lisäksi Google aloittaa Haminan Energian kanssa hankkeen, jossa keskuksen hukkalämpö hyödynnetään kaukolämmön lähteenä.

Talteenotetun lämmön määrä vastaa noin 80:tä prosenttia kaupungin kaukolämmön tarpeesta. Google tarjoaa kerätyn lämmön Haminan Energialle ilmaiseksi.

”Googlen ilmoitus miljardi-investoinnista datakeskuksen laajennukseen on erittäin hieno uutinen Suomelle ja suomalaisille”, sanoo pääministeri Petteri Orpo tiedotteessa.

Auttaa kaupunkia kohti hiilineutraaliutta

Kumppanuus Googlen kanssa on Haminan Energian toimitusjohtajan Kimmo Rahkamon mukaan erittäin tärkeä, sillä se auttaa sekä kaupunkia että energiayhtiötä saavuttamaan asetetut hiilineutraaliustavoitteet.

”Projektin myötä muuten hukkaan menevä lämpöenergia tulee hyötykäyttöön”, Rahkamo sanoo.

”Lämmön talteenotto mahdollistaa myös kaukolämmön tasaisen ja kilpailukykyisen hinnoittelun ja energian toimitusvarmuuden.”

Merkittävä määrä uusia työpaikkoja

Datakeskuskampus työllistää nykyään 400 henkeä. Laajennuksen myötä kokoaikaisia työpaikkoja tulee sata lisää.

Lisäksi laajentamiseen liittyvät rakennustyöt tuovat laskujen mukaan 4 190 uutta suoraa ja epäsuoraa työpaikkaa vuosina 2024 ja 2025.

”Google on erinomainen esimerkki yrityksestä, joka tähtää tulevaisuuteen vahvalla ja kestävällä tavalla. Olemme ylpeitä siitä, että Hamina on Googlen kotikaupunki Suomessa”, sanoo Haminan kaupunginjohtaja Ilari Soosalu.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia