Uutta menetelmää on kehitetty ja testattu laboratoriomitan CCC-murskauslaitteella Oulu Mining Schoolissa. Kuva: Oulun yliopisto.

Grafiitin uusi murskausmenetelmä säästää vettä ja energiaa – tuottaa myös parempaa akkumateriaalia

Oulun yliopiston kehittämän menetelmän soveltaminen grafiitin kuivarikastukseen tuotti tuoreessa tutkimuksessa hyvin lupaavia tuloksia.

Kuivassa puristusmurskaustekniikassa (CCC, Continuously Compressing Crushing) arvomineraalit erotetaan arvottomista entistä puhtaammin hyödyntämällä eri materiaalien raerajoja ja mikrohalkeamia.

Aiempaa hitaampi puristus antaa malmeille ja materiaaleille aikaa reagoida ja murtua mineraalien luonnollisia rajoja pitkin.

Grafiitin käsittelyssä on perinteisesti käytetty märkäjauhatusta, joka nielee runsaasti vettä ja energiaa.

Uusi grafiitin jalostukseen tarkoitettu CCC-sovellus tuo huomattavat säästöt, sillä vettä ei tarvita lainkaan, ja energiankulutus jää vähäiseksi.

Tuloksena erittäin laadukkaat grafiittihiutaleet

CCC-menetelmää testasivat ensimmäistä kertaa luonnonmalminäytteillä Oulun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

Tutkimusartikkelin julkaisi tiedelehti Minerals Engineering.

”Kun korkealaatuisen grafiitin kysyntä litiumioniakkujen tuotannossa kasvaa, CCC-menetelmän kyky tuottaa karkeita grafiittihiutaleita on erityisen merkittävä”, sanoo professori Shenghong Yang.

Yang työskentelee Oulun yliopiston kaivannaisalan yksikössä Oulu Mining Schoolissa.

Karkearakeiset grafiittihiutaleet ovat professorin mukaan hyvin haluttuja erilaisissa teollisissa sovelluksissa, sillä niiden laatu ja puhtaus ovat erinomaiset.

Testataan seuraavaksi muilla malmeilla

Grafiitin jälkeen menetelmää testataan muilla malmityypeillä.

”Jatkotutkimuksessa keskitymme puristusmurskausprosessin eri vaiheiden energiatehokkuuden tarkempaan todistamiseen”, kertoo Oulun yliopiston väitöskirjatutkija Niina Paasovaara.

Paasovaara on tuoreen tutkimusartikkelin pääkirjoittaja.

Uudentyyppisten murskaustuotteiden rikastamiseen käytetään vihreän kemian periaatteiden mukaisia rikastuskemikaaleja, joita oululaiset tutkivat yhdessä Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen kanssa.

”Pyrkimyksenä on saada koko malmimineraalien murskaus-, hienonnus- ja rikastusprosessi vettä ja energiaa säästäväksi sekä vähemmän jätettä tuottavaksi.”


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia