Haitallisen hopeaveden markkinointi huolettaa

Hopeaveden markkinointi suomalaisille kuluttajille huolestuttaa tutkijoita.

Hopeavettä eli kolloidista hopeaa on viime vuosina mainostettu sairauksien ennaltaehkäisijänä, hoitomuotona ja ravintolisänä. Mainostaminen tapahtuu internetin kautta.

Tämä selviää THL:n ja Itä-Suomen yliopiston tuoreesta artikkelista, joka julkaistiin Toxicology Reports -lehdessä.

Tutkimuksessa kartoitettiin sosiaalisessa mediassa ja hopeavesivalmistajien verkkosivuilla käytävää keskustelua ja mainontaa.

Tutkijat hyödynsivät aineistonaan Facebookin kahden keskusteluryhmän sekä kolmen hopeavettä myyvän yrityksen sivujen sisältöä vuosina 2016–2018.

Markkinointi vetoaa kansalaisten pelkoihin

Sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla hopeaveden väitettiin tepsivän pitkään listaan vaivoja.

Aineen markkinoinnissa vedottiin kuluttajien tunteisiin, erityisesti pelkoihin. Lisäksi luotiin mielikuvaa lääketeollisuuden salaliitosta ja viranomaisten epäluotettavuudesta.

Hopeavettä mainostettiin ”luonnollisena aineena”, esimerkiksi ”luonnon omana antibioottina”, ja annettiin ymmärtää, että se olisi turvallisempi aine kuin antibioottilääkkeet.

Markkinoinnissa myös väitettiin, ettei hopeavesi olisi haitallista, koska sen sisältämä hopea on partikkelimuodossa.

Todellisuudessa kaikissa hopeavesissä on aina myös haitallista ionimuotoista hopeaa.

Jos vaarat myönnettiin, niitä vähäteltiin. Esimerkiksi hopeaveden aiheuttamaa argyriaa eli ihon muuttumista siniharmaaksi kutsuttiin vain kosmeettiseksi haitaksi.

Itse asiassa kyseessä on vakava ihomuutos.

Hopean käyttö on paitsi turhaa myös vaarallista

Hopeaveden tehosta sairauksien hoidossa sisäisesti nautittuna ei ole tieteellistä näyttöä. Tutkijoiden mukaan aine on yksiselitteisesti haitallista elimistölle.

Suun kautta saatu hopea leviää kaikkialle kehoon. Elimistö ei pysty poistamaan hopeaa kunnolla, joten se kertyy kehoon.

Pienetkin annokset ovat usein suurempia kuin määrä, joka virtsan tai ulosteiden mukana poistuu. Jo muutaman ruokalusikallisen päivittäinen annos hopeavettä voi johtaa myrkytykseen.

Tutkijat myös muistuttavat, että argyria ei häviä, vaikka hopean käyttö lopetettaisiin, vaan iho jää siniharmaaksi pysyvästi.

Muita hopean aiheuttamia myrkytysoireita ovat mahakivut, allergia, nenäverenvuoto, kouristukset ja muut neurologiset oireet sekä vaikutukset hengitys- ja verenkiertoelimiin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia