Hannele Jakosuo-Jansson – Nesteen nainen

Hannele Jakosuo-Jansson on tehnyt uransa suomalaisen öljy-yhtiön palveluksessa ja edennyt tutkijasta konsernin johtotehtäviin.

Sisko Loikkanen

Hannele Jakosuo-Jansson on Nesteen henkilöstö-, hankinta- ja turvallisuusjohtaja, joka on työssään tottunut vauhtiin ja monenlaisiin tilanteisiin.

Tylsyyttä ei ole yritysmaailman jatkuvassa myllerryksessä tarvinnut pelätä. Tekemistä kolmella vastuualueella riittää.

”Jatkuvasti tapahtuu, joten kaiken keskiössä on arjen hallinta, asioiden huolellinen ennakointi ja suunnittelu hyvissä ajoin”, hän kuvailee.

Koronapandemia on nostanut turvallisuuden entistä tärkeämpään asemaan.

Kun ensimmäiset tautitapaukset Euroopassa ilmaantuivat, Jakosuo-Jansson perusti kriisijohtoryhmän, joka laati Nesteelle oman varautumissuunnitelman ja pelisäännöt.

”Kun WHO julisti covid-19:n pandemiaksi, ohjeistimme koko yhtiön siirtymään etätyöhön. Poikkeuksena toki muun muassa työ jalostamossa ja laboratorioissa.”

Sääntöjä on sittemmin hiottu edelleen. Kriisiryhmä kokoontuu yhä säännöllisesti, haastattelua edeltäneenä päivänä jo 125:nnen kerran.

Pandemian keskelle sattui myös yhtiön Naantalin jalostamon alasajo alkuvuoden aikana.

”Lakkauttamiset ovat ikäviä asioita sekä työntekijän että organisaation kannalta”, Jakosuo-Jansson sanoo.

”Nämä ratkaisut eivät ole koskaan helppoja, ja niiden pitääkin tuntua pahalta. Jos näin ei ole, on johtajana kovettanut itsensä.”

Henkilöstöjohtaja joutuu kertomaan myös huonoja uutisia. Jakosuo-Janssonin mielestä se täytyy tehdä rehellisesti ja perustella syyt muutokseen huolella.

”Negatiivisetkin tunteet pitää pystyä kohtaamaan. Onneksi meillä on hyvät suhteet henkilöstöryhmien luottamusmiesten kanssa ja kykenemme puhumaan asiallisesti ja rakentavasti.”

Ammattitaitoon kuuluu myös ymmärtää päätösten strateginen syy eli esimerkiksi Naantalin tapauksessa öljyalan maailmanmarkkinatilanne.

”Kun teemme muutoksia, rakennamme tulevaisuutta. Yritysjohdon tehtävänä on varmistaa, että liiketoiminta on elinkelpoista, kannattavaa ja kestävää.”

Juttu Hannele Jakosuo-Janssonista on osa sarjaa Suomalaiset naiset ja kemia. Lue numerossa 5/2021 julkaistu juttu kokonaisuudessaan täältä.

(Kuva Neste) ”Kun saa toimia monikansallisessa tiimissä upeiden ammattilaisten kanssa, oppii itsekin uutta koko ajan”, Hannele Jakosuo-Jansson kuvailee työtään.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Nesteen leivissä – Veljekset kuin Lehmukset

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia