Helsingin yliopistoon kemian kiertotalouden professuuri

Helsingin yliopisto perustaa uuden kiertotalouden kemian professuurin.

Professuurin mahdollistavat Neste, UPM ja Borealis Polymers, jotka tukevat sen perustamista merkittävin lahjoituksin.

Yliopisto voi uuden tehtävän ansiosta vahvistaa luonnontieteen ja kokeellisen tutkimuksen osaamista kiertotalouden alalla pitkäjänteisesti ja monialaisesti.

Professorin rekrytointi tehtävään on parhaillaan käynnissä. Hänen tulevana tutkimusalanaan on orgaanisen kemian perustutkimus sekä kemiallinen kierrätys ja sivuainevirtojen hyödyntäminen.

”Olemme innolla mukana mahdollistamassa tätä professuuria, joka edistää kiertotalouden perustutkimusta ja uusia innovaatioita”, kertoo Nesteen Innovaatiojohtaja Lars Peter Lindfors yliopiston sivuilla.

”Erityisesti jätemuovin kemiallinen kierrätys ja lignoselluloosatähteiden jalostus polttoaineiksi, polymeereiksi tai kemikaaleiksi ovat erityisen kiinnostavia alueita meille tässä professuurissa.”

”Kiertotalous on tulevaisuuden toimintatapa”

UPM:n tutkimus- ja kehitysjohtajan Heikki Ilvespään mukaan kemian osaamisen kehittämiselle on suuri tarve.

”Uskommekin, että tämä professuuri ja kumppanien kanssa tehtävä yhteistyö vievät alaa, omaa liiketoimintaamme sekä Helsingin yliopiston roolia kiertotalouden kehittäjänä merkittävästi eteenpäin”, Ilvespää toteaa.

Borealiksen Porvoon innovaatiokeskuksen edustaja Tea Friman korostaa, että kiertotalous on tulevaisuuden tapa toimia.

”Moni materiaali on liian arvokasta päätymään sellaisenaan jätteeksi, vaan se tulisi saada talteen ja jalostaa uudelleen lopputuotteeksi”, Friman sanoo.

”Kemian perustutkimuksen kautta voimme löytää uusia edistyksellisiä kiertotalouden ratkaisuja, ja tämänkaltainen pitkäjänteinen yhteistyö tiedeyhteisön kanssa on meille hyvin arvokasta parhaiden ratkaisuiden arvioinnissa.”

Helsingin yliopistossa on jo aiemmin syntynyt monia kiertotalouden innovaatioita yhteistyössä teollisuuden kanssa. Sellaisia ovat esimerkiksi Ioncell-tekstiilikuitu sekä kasviöljypohjainen pakkauskomponentti.

(Kuva Linda Tammisto) Uusi professuuri sijoittuu Helsingin yliopiston kemian osastoon Kumpulan kampukselle.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia