Helsingissä mitataan ilmanlaatua kannettavilla sensoreilla

Helsingissä kokeillaan uudenlaista tapaa mitata pääkaupungin ilmansaasteita. Mittaus tapahtuu sensoreilla, joita asukkaat kantavat mukanaan.

Helsingin kaupungin johtama Hope-hanke (Healthy Outdoor Premises for Everyone) on osa Helsingin yliopiston Megasense-ohjelmaa. Kannettavat anturit ovat yliopiston kehittämiä.

Hankkeessa on mukana myös Ilmatieteen laitos.

Mittaamisessa ovat aikuisten lisäksi olleet mukana kaksi koulua ja päiväkotia pilottialueilla Pakilassa, Jätkäsaaressa ja Vallilassa. Mittaukset Vallilassa ja Jätkäsaaressa jatkuvat vielä kesän yli.

Paikallisia ilmansaastepitoisuuksia mitataan myös HSY:n ylläpitämän kiinteän mittalaiteverkoston avulla.

”Monipuoliset ilmanlaatumittaukset pääkaupunkiseudulla ovat testialusta uusille havainnoille”, sanoo professori Tuukka Petäjä Helsingin yliopistosta.

Hänen mukaansa henkilökohtaista altistusta mittaavat liikkuvat sensorit auttavat tutkijoita löytämään niin sanottuja hotspotteja, joissa ilmanlaatu on ympäristöään huomattavasti huonompi.

”Yhteistyössä kaupungin ja kaupunkilaisten kanssa Helsingin ilmanlaadusta saadaan entistä tarkempi kuva.”

Enemmän tietoa uudella ilmanlaatuindeksillä

Maailmanlaajuisesti standardoitu mittari ilmansaasteiden terveysvaikutusten arvioinnissa on ilmanlaatuindeksi AQI.

Helsingin yliopiston tutkimustyön ansiosta indeksiin on voitu sisällyttää uusia parametreja, jotka kuvaavat ilmanlaatua entistä paremmin.

”Uusi ilmanlaatuindeksi kuvaa tarkemmin erityisesti terveydelle haitallisia ilmansaasteita, kuten mustan hiilen tai keuhkodeposoituvien pienhiukkasten pitoisuuksia. Näiden päästölähteet ovat usein hyvin paikallisia”, sanoo tutkija Hilkka Timonen.

Timonen toimii ryhmäpäällikkönä Ilmatieteen laitoksessa.

Helsingin mittauskampanjoissa testataan parhaillaan myös päivitettyä ilmanlaatuindeksiä. AQI 2.0 -versio on skaalattavissa myös muille alueille.

“Suomalainen ilmakehätutkimus ja mittausosaaminen on kansainvälisesti huippuluokkaa”, muistuttaa akatemiaprofessori Markku Kulmala Helsingin yliopistosta.

Kannettavien sensorien käyttöä ja niiden tarjoamaa tietoa esittelee video, jonka voi katsoa täällä.

(Kuva Hope-hanke) Sensori kiinnitettynä kantajansa reppuun. Mittari lähettää tietoa ilmanlaadusta myös käyttäjän kännykkään. Tietojen perusteella tämä voi esimerkiksi miettiä arjen kulkureittejään tarvittaessa uusiksi.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia