Hiilinegatiivinen betoni etenee – Carbonaide skaalasi teknologiansa teolliseen mittaan

Skaalausvaihe vietiin menestyksekkäästi läpi Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n betonitehtaassa Hollolassa.

VTT:n tutkimustyöstä alkunsa saanut Carbonaide ryhtyy seuraavaksi valmistautumaan ensimmäisiin kaupallisiin toimituksiinsa.

Yhtiön palkitulla teknologialla varastoidaan hiilidioksidia kivettämällä se betoniin. Betonituotteiden valmistuksen päästöt on näin mahdollista kutistaa puoleen nykyisestä.

Hiilinegatiivisuuteen päästään siinä vaiheessa, kun betonin tuotannossa otetaan käyttöön vähäpäästöiset sideaineet, joita saadaan esimerkiksi teollisuuden sivuvirroista.

”On hyvin harvinaista, että käytössä on teknologia, joka yhdistää sekä hiilidioksidin hyötykäytön että varastoinnin. Siksi tämä on voittava kombinaatio”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Tapio Vehmas.

Hollolan pilottiltuotelinjastolla mineralisoituu parhaimmillaan viisi tonnia hiilidioksidia päivässä.

Kotikenttänä Joensuu

Vaikka teknologian pilotointi ja skaalaus ovat tapahtuneet Hollolassa, Carbonaiden kotipaikka on Joensuu. Siihen on syynä seudun vahva betonialan verkosto.

”Tällaista laitevalmistuksen keskittymää ei ole muualla Suomessa”, Vehmas sanoo.

”Alueellisten kumppaneidemme kanssa olemme päässeet jo muun muassa tekemään tarjouksen maailman vähäpäästöisimmän betonituotetehtaan rakentamisesta.”

Business Joensuun palvelujohtajan Pauliina Pikkujämsän mukaan laitevalmistajien keskinäisen toiminnan lisäksi mahdollisuuksia tarjoaa myös yhteistyö muun yritys- ja tutkimussektorin kanssa.

”On erinomainen asia, että Carbonaide haluaa kasvaa Joensuussa. Me Business Joensuussa haluamme puolestamme olla mukana tuomassa laajan verkostomme yrityksen käyttöön ja auttaa heitä kasvussa”, Pikkujämsä sanoo.

Lisää osaajia yhtiön riveihin

Carbonaiden toimitusjohtaja Tapio Vehmas ja operatiivinen johtaja Jonne Hirvonen saavat pian rinnalleen myös teknologiajohtajan.

Pestissä aloittaa tammikuussa 2024 diplomi-insinööri Niina Haapasalo, joka siirtyy yhtiöön puukuituaterimia valmistavan Nature Line Cutleryn tehtaanjohtajan pallilta.

”Tämä on äärettömän mielenkiintoinen tehtäväkenttä. Kyseessä on konkreettinen tapa ottaa talteen hiilidioksidia ja tehdä oikeasti päästövähennyksiä”, Haapasalo sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan teknologiajohtajan tehtävä on yrityksen tavoitteiden kannalta erittäin tärkeä.

”Niina tulee ottamaan vastuun laitekehityksestämme kaupallisiin toimituksiin”, Tapio Vehmas kertoo.

Carbonaiden tähtäimessä on, että Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on vuonna 2026 käynnissä jo kymmenen tuotantoyksikköä.

Päivi Ikonen

(Kuva Business Joensuu) Toimitusjohtaja Tapio Vehmas (vas.) ja operatiivinen johtaja Jonne Hirvonen (oik.) saavat uudeksi kollegakseen teknologiajohtaja Niina Haapasalon.

Aiheesta aiemmin:

Hiilidioksidi kivettyy betoniin – Carbonaide kaupallistaa VTT:n palkitun teknologian

Hiilinegatiivista betonia – VTT:n innovaatiolle kansainvälinen palkinto

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia